Podeli vest

Iako je karcinom dojke u najvećem broju slučajeva izlečiv, Srbija je prva zemlja u Evropi po smrtnosti od ove bolesti. Problem je, kažu lekari, što se pacijentkinje jave kasno, i što je odlazak na preventivne predloge retkost. Važno je da žene prate ova uputstva lekara.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug/Bilten.rs

Foto: Pexels

U Srbiji se svake godine registruje oko 4.600 žena obolelih od karcinoma dojke, a od iste bolesti godišnje premine 1.600 žena.

Doktorka Mirjana Branković je gostujući na televziji K1 naglasila da broj obolelih nije toliko alarmantan, koliko je alarmant broj preminulih od ove bolesti.

„To ukazuje da se većina obolelih kod nas javlja u poodmaklom stadijumu bolesti. To je kod nas veći problem, nego broj obolelih. Mi kao zemlja moramo da insistiramo na edukaciji javnosti, da pričamo koji su faktori rizika za nastanak karcinoma dojke. Koji su promenljivi faktori rizika na koje možemo uticati svojim određenim ponašanjem, jer postoje i nepromenljivi”, rekla je Branković.

Šta su faktori rizika za karcinom, a šta rešenja

Dr Branković kaže da su tri osnovna rizika za postmenopauzni karcinom slična kao i kod drugih bolesti. Radi se o stilu života, a branković kaže da su tri stvari najbitnije:

  • Održavanje telesne težine u normalnim granicama
  • Fizička aktivnost
  • Ishrana koja je prilagođena mediteranskom tipu ishrane.

„To su tri osnovna stuba koje svaka žena može da radi i tako da pomogne sebi, da smanji rizik od oboljevanja”, kaže dr Branković i ukazuje na značaj redovnih pregleda.

Ovo su pregledi koje svaka žena treba da obavi

Redovne mamografije moraju da postoje. Ultrazvuk do 50. godine i mamografski skrining koji organizuje država za žene između 50. i 69. godine života. Žene na svake dve godine, bez ikakvih znakova da su nešto napipale, trebalo bi da se podvrgnu tome. Pregledi kojima se žene podvrgavaju, omogućavaju da se bolest otkrije u početnoj fazi, kada je izlečiva. Najčešće se mamografski može otkriti ono što ne mogu da napipaju ni onkohirurg, ni ginekolog. Takve promene treba sanirati i pomoći ženama da ostanu zdrave”, poručila je doktorka.

Ultrazvučni pregledi odnose se na mlađu životnu dob, na žene koje imaju veliku gustinu žljezdanog tkiva i koje još uvek nisu u menopauzi.

Karcinom dojke u porodičnoj istoriji je crveni signal – rizik raste do 80%

Pozitivna porodična istorija može izazvati sumnju na nasledni oblik karcinoma dojke, koji se razlikuje od opšteg skrininga.

„Ovo zahteva drugačiji pristup. Važno je podići svest žena o ovom specifičnom obliku karcinoma. Žene treba da se informišu, procene svoju porodičnu i ličnu istoriju u smislu naslednih bolesti i prijave se za odgovarajuća testiranja, kako bi saznale da li nose genetske predispozicije koje mogu promeniti njihov rizik. Rizik od razvoja raka dojke je visok, između 10 i 13 odsto. Kod nosioca genetičke predispozicije taj se rizik uvećava pet puta. On je između 60 i 80 odsto”, zaključila je Branković.

Broj obolelih od ove bolesti neprestano raste, a zabrinutost je dodatno pojačana činjenicom da se rak dojke sve češće dijagnostikuje kod mladih žena, u dobi između 20 i 50 godina.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: