Podeli vest

Predsednik Francuske Emanuel Makorn izjavio je danas da je ambasador Francuske u Nigeru Silven Ite bukvalno talac u francuskoj ambasadi i da jede samo vojne obroke.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

makron
Foto: Shutterstock

Vojska, koja je zbacila predsednika Nigera Mohameda Bazuma i preuzela vlast 26. jula, naredila je proterivanje francuskog ambasadora krajem avgusta, nakon što je Pariz odbio da ispoštuje ultimatum kojim je zahtevan njegov odlazak, preneo je BFM TV.

Francuska je nastavila da se protivi odlasku svog ambasadora, tvrdeći da nova vlada nema ovlašćenja da uputi takav zahtev.

“U Nigeru imamo ambasadora i diplomatsko osoblje koji su bukvalno taoci u francuskoj ambasadi”, izjavio je predsednik Francuske. Ambasador Silven Ite “više nema mogućnost da izlazi, on je persona non grata”, istakao je Makron.

Upitan o mogućem povratku ambasadora u Pariz, predsednik Francuske je rekao da će učiniti ono što se bude dogovorio sa predsednikom Bazumom jer je on legitimna vlast i sa njim razgovara svakog dana. Francuska i dalje smatra Mohameda Bazuma legitimnim predsednikom Nigera.

Emanuel Makron je 10. septembra naglasio da će o mogućem preraspoređivanja francuskih snaga stacioniranih u Nigeru biti odlučeno samo na zahtev predsednika Bazuma.

Nova vlada je odbacila sporazume o vojnoj saradnji sa Francuskom i želi brzi odlazak oko 1.500 francuskih vojnika prisutnih u zemlji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: