Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da bankarska kriza u Americi neće ni direktno ni indirektno uticati na banke i uopšte finanasijski i privredni sektor u Srbiji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mali
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ARHIVA

“Ono što je važno za našu privredu je da mi nemamo nikakve direktne ni indirektne veze sa time, niti će biti bilo kakvih posledica. Narodna banka Srbije je u svom saopštenju bila veoma jasna po tom pitanju. Naše banke su stabilne kao i ceo finanasijski sistem”, rekao je Mali za RTS.

On je dodao da globalna kriza svakako utiče na srpsku privredu, jer kako je rekao “nismo izolovano ostrvo”, ali da država ima mehanizme da reaguje na vreme i na pravi način. Što se tiče predstojeće posete delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Srbiji, Mali kaže da je reč o redovnim sastancima i podsetio da Srbija sa MMF-om sarađuje uspešno poslednjih 10 godina.

“Sve reforme koje smo sproveli, sproveli smo zajedno sa MMF-om. Za nas je to veoma važno jer na taj način osim što daju kredibilitet reformama usmeravaju nas i guraju da budemo bolji i brži. Upravo zbog toga Srbija ostvaruje neverovatne ekonomske rezultate, a na proteklom Kopanik forumu smo od MMF-a i Svetske banke dobili pohvale”, rekao je Mali.

Pre dva dana ministar je imao sastanak sa predstavnicima kineske kompanije CRBC, i kako je najavio u planu je aktuelizacija projekta industrijskog parka u Borči koji je zbog pandemije zaustavljen. “Ponovo se aktuelizovao veliki injdustrijski park u Borči koji treba da zaposli preko 20.000 ljudi.

Ogromna površina, reč je stotinama hektara. Zbog korone poslednjih 2,3 godine to se stavilo po strani, ali pošto se Kina sada otvara i taj projekat želim da vratim”, najavio je Mali. On je najstarije građane podsetio da danas počinje i prijava za izdavanje Penzionerskih kartica kojima će moći da ostvare brojne popuste, u marketima, ali i banjama, kako je rekao ministar, u besplatne ulaske u pozorišta i muzeje. Prijave se, kako je rekao, od danas podnose u filijalama Penziono invalidskog osigurana (PIO).


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: