Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je da je predlog rebalansa budžeta koji je danas usvojila Vlada Srbije nastavak politike daljeg ekonomskog osnaživanja zemlje, podrške građanima i privredi, i nastavak prevazilaženja efekata svetske krize, sa što manjim posledicama po Srbiju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Siniša Mali
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ARHIVA

“Nastavljamo borbu za jaku i snažnu zemlju, za stabilnu ekonomiju, nove kapitalne investicije, nove investitore, dodatna radna mesta, bolji i kvalitetniji život građana Srbije”, kazao je on.

Mali je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva finansija, kazao da prioritet i dalje ostaje poboljšanje životnog standarda građana, jačanje privrede uz fokus na pomoć poljoprivrednicima, kao i nastavak započetog velikog investicionog talasa, odnosno, realizacija najvećih kapitalnih projekata u oblasti infrastrukture, saobraćaja, zdravstva, sporta.

Mali je podsetio i da je od januara do avgusta ostvaren suficit republičkog budžeta u iznosu od 31,5 milijardi dinara, što je bolje od plana za čak 142,1 milijardu dinara, navodeći da je planirani deficit, u ovom periodu, iznosio 110,6 milijardi dinara.

“Rebalans budžeta radimo pre svega zbog boljih rezultata, dakle imamo jedan pozitivan rebalans, i to zahvaljujući boljoj naplati prihoda u iznosu od čak 60,6 milijardi. Ukupno planirani prihodi iznose 1.904 milijardi dinara”, kazao je ministar finansija i potpredsednik Vlade Srbije.

On je dodao i da je deficit budžeta manji nego što je bilo planirano, a što je, kako je naglasio, dobra vest za građane i privredu.

“Rebalansom je predviđen fiskalni deficit budžeta Srbije od 227,5 milijardi dinara, što je 2,8 odsto BDP-a. Dakle, imamo bolji rezultat nego što smo planirali, s obzirom na to da je projektovani deficit iznosio 3,3 odsto, odnosno 264 milijarde dinara”, rekao je Mali.

Rebalansom budžeta, kako je naveo, biće omogućeno povećanje plata za 5,5 odsto za zaposlene u prosveti, za negovateljice u ustanovama socijalne zaštite i za medicinske sestre i tehničare.

Mali je naveo da će od 1. oktobra biti povećane i penzije, takođe za 5,5 odsto, a da zatim od 1. januara sledi još jedno povećanje plata za sve zaposlene u javnom sektoru, od oko 10 odsto, i još jedno povećanje penzija od 14,8 odsto.

Osim toga, u rebalansu budžeta kako naglašava ministar, nalazi se i pomoć za majke, odnosno decu do 16 godina, od po 10.000 dinara za svako dete.

“Osim ovih velikih izdvajanja za naše građane, koja će doprineti poboljšanju kvaliteta njihovog života, izdvojili smo i sredstva za nove kapitalne projekte i to dodatnih 23 milijarde dinara”, kazao je Mali.

Prema njegovim rečima, ta izdvajanja su povećana sa 427,2 milijarde na 452,3 milijardi dinara, dok su na nivou opšte države izdvajanje za kapitalne investicije povećana sa 545,5 milijardi na 584,6 milijardi, a što je čak 7,2 odsto BDP-a.

“To znači novac za obilaznicu oko Kragujevca, početak izgradnje neophodne infrastrukture za specijalizovanu izložbu EKSPO 2027, tunel u centru Beograda Karađorđeva – Bulevar Despota Stefana, radove na izgradnji beogradskog metroa, Fruškogorski koridor…”, precizirao je potpredsednik Vlade Srbije. On je dodao da će deo sredstava biti namenjen i za dodatne subvencije u poljoprivredi, kao što je i obećano, ali i za lečenje retkih bolesti i lečenje u inostranstvu.

“Mi smo i u izrazito teškim uslovima, uspeli da ostvarujemo rast BDP-a, da očuvamo zaposlenost i privrednu aktivnost i pokažemo da je država tu za privredu i građane”, rekao je ministar finansija Srbije.

Prema njegovim rečima, o tome najbolje svedoči činjenica da je Srbija uspela da održi javni dug pod kontrolom i da je on sada na nivou od 50,9 odsto, da su sačuvana radna mesta i smanjena nezaposlenost do današnjih 9,6 odsto uz rekordan priliv stranih direktnih investicija od 4,5 milijarde evra koliko se očekuju da će one biti ove godine.

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2023. godinu, kojim je predviđeno da ukupno planirani prihodi iznose 1.904 milijarde dinara i veći su od planiranih inicijalnim budžetom za 60,6 milijardi dinara.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: