Podeli vest

Iranski predsednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera, potvrdio je na platformi X potpredsednik Irana Mohsen Mansuri.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

IRNA via AP/Ali Hamed Haghdoust (STR)/Tanjug

Iranska državna TV takođe je javila da je potvrđena pogibija iranskog predsednika Raisija i šefa diplomatije Hoseina Amira Abdolahijana, navodi Bi-Bi-Si.

Prethodno je o pogibiji Raisija i Amir Abdolahijana javila iranska novinska agencija Mehr, što je za Rojters jutros potvrdio i jedan neimenovani iranski zvaničnik.

Iranski zvaničnik ranije jerekao za britansku agenciju da su spasilački timovi stigli do mesta nesreće u kojoj je helikopter potpuno izgoreo. Helikopter u kojem su bili predsednik Raisi i iranski ministar spoljnih poslova srušio se juče na severozapadu Irana, u regionu Verzegan.

Helikopter nakon čijeg su pada poginuli iranski predsednik Ebrahim Raisi i iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan bio je američki Bell 212 koji je razvila firma Bell Helicopter za kanadsku vojsku kasnih 1960-tih godina kao nadogradnju originalnog UH-1 Iroquois.

Civilna verzija tih helikoptera iz ere Vijetnamskog rata bila je u širokoj upotrebi širom sveta, a koriste je i vlade i privatni operateri, preneo je Rojters. Helikopter je predstavljen 1971. godine i ubrzo je počelo njegovo korišćenje u SAD i Kanadi, prema dokumentima o vojnoj obuci SAD.

Helikopter Bell 212 je prilagodljiv za sve vrste situacija, uključujući prevoz do 15 ljudi, raspoređivanje vazdušne vatrogasne opreme, prevoz tereta i montažu oružja. Iranski model koji se srušio u nedelju bio je prilagođen da prevozi državne zvaničnike. Helikoptere Bell 212 koriste, između ostalih, obalska straža Japana, agencije za sprovođenje zakona u SAD, policija u Tajlandu.

Iransko vazduhoplovstvo i mornarica imaju ukupno 10 takvih helikoptera, a nije poznato koliko letelica toga tipa koristi iranska vlada. U poslednjoj nesreći u Iranu sa helikopterom Bell 212 koja se dogodila 2018. godine, poginule su četiri osobe.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: