Podeli vest

Republički hidrometeorološki zavod Srbije objavio je sezonsku vremensku prognozu koja se u mnogome poklapa sa prognozom evropskih meteorologa.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

sneg
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Evropu u zimskim mesecima očekuju toplije temperature od proseka, i to u većem delu zapadnog i centralnog dela kontinenta. Niže temperature biće izraženije u severnim i severoistočnim delovima. Ipak, prognoza pokazuje manje snega u Evropi, osim u višim predelima, i to uprkos tome što se uopšteno očekuje više padavina.

Prema prognozi RHMZ-a ceo oktobar u Srbiji biće topliji i prosečno vlažan. Mi

Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka. Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobra biće oko 19.0ºS.

Novembar će u većem delu Srbije biti topliji i vlažniji, a u Vojvodini, Zapadnoj Srbiji i Šumadiji topliji i prosečno vlažan..

Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka. Srednja maksimalna temperatura vazduha u novembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom novembra biće oko 12.7ºS.

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom novembra biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 10 mm do 20 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Vojvodini, Zapadoj Srbiji i Šumadiji biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednosima u proseku oko 2 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini novembarska suma padavina iznosiće oko 47 mm.

Prvi sneg u decembru, malo verovatno ranije

Prvi sneg ali i snežni pokrivač u Srbiji prema sadašnjim prognozama se očekuje sredinom decembra, mada nas neće iznenaditi ako ga bude i ranije. Za decembar se predviša da će biti blaži i malo vlažniji.

Srednja minimalna temperatura vazduha u decembru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka. Srednja maksimalna temperatura vazduha u decembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko 7.6ºS.

Mesečna suma padavina tokom decembra biće malo iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 5 mm do 10 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini decembarska suma padavina iznosiće oko 59 mm.

I dok se radujemo višim temperaturama od uobičajenih treba imati na umu da su ovakve temperature posledica globalnog zagrevanja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: