Podeli vest

Oktobar je mesec koji se u svetu obeležava kao mesec bez alkohala i milioni ljudi širom sveta prihvataju izazov u kome se 30 dana odriču od alkohola, a stručnjaci otkrivaju pet sjajnih stvari koje se dešavaju onima koji u izazovu istraju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

piće
Foto: Pixabay

Umereno konzumiranje alkohola se smatra unosom do dva pića dnevno za muškarce i do jednog pića dnevno za žene, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Prekomerno konzumiranje alkohola se, prema istom izvoru, kvantifikuje kao pet ili više pića u jednoj prilici (trajanju dva do tri sata) za muškarce i četiri ili više pića u jednoj prilici za žene.

Prekomerna konzumacija alkohola može vam ostaviti osećaj manje nego idealan tokom dužeg vremenskog perioda, često praćen teškim mamurlucima nakon zabave.

Ako tražite način da poboljšate svoje fizičko i mentalno blagostanje u bilo koje doba godine, prestanak konzumiranja alkohola na 30 dana može doneti mnoge zdravstvene benefite.

Poboljšanje zdravlja jetre

Redovno konzumiranje alkohola  može dovesti do oboljenja jetre. Izbegavanjem alkohola, jetra ima priliku da se regeneriše i poboljša svoju funkciju. Čak i samo 30 dana apstinencije može znatno poboljšati funkciju jetre.

Bolji san

Odustajanje od konzumiranja alkohola dovodi do boljeg sna, a kvalitetan san doprinosi poboljšanju opšteg zdravlja. Konzumiranje alkohola pre spavanja može poremetiti kvalitet sna. Kada alkohol bude uklonjen iz vaše rutine, vaš ciklus spavanja će početi da se vraća u normalu, a vaš jutarnja rutina će vam biti znatno lakša.

Gubitak telesne težine

Za “pivski stomak” gotovo da znaju svi, ali ne malo ljdi zna da alkohol generalno može doprineti povećanju telesne težine. Izbegavanjem alkohola, možete lakše kontrolisati telesnu težinu. Alkohol usporava vaš metabolizam i sadrži visok broj kalorija (posebno slatki napici).

Bolje varenje

Da li ikada imate problema sa nadutim stomakom nakon konzumacije alkohola? Iskusili ste žgaravicu? Niste sami. Kao što konzumiranje alkohola može izazvati upalu jetre, takođe može izazvati upalu želudačne sluznice.
Mjesec dana bez alkohola pruža vašem stomaku priliku da se vrati u normalu i da pravilno vari hranu.

Poboljšanje funkcije mozga

Alkohol može uticati na kognitivne funkcije i koncentraciju.  Prekomerno konzumiranje alkohola može duboko uticati na vaše raspoloženje, izazivajući osećaj anksioznosti i zbrke. Davanje mozgu odmora može poboljšati njegovu funkciju i možda sprečiti probleme sa pamćenjem u budućnosti koji bi mogli biti povezani sa teškom konzumacijom alkohola.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: