Podeli vest

Subvencije za kupovinu prvog stana ove odine dobile su četiri majke, a Tanjugu je u Ministarstvu za rad rečeno da je više razloga zbog kojih taj broj nije veći

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Reč je o subvencijama koje su moguće na osnovu Uredbe donete u februaru, a mađu razlozima zbog kojih mnogim majkama nisu prihvaćene prijave Ministarstvo navodi zaključivanje ugovora o kupoprodaji i predugovora pre rođenja deteta.

Neke prijave su odbačene jer su otac ili majka imali nekretninu u vlasništvu, a bilo je i slučajeva u kojima je nosilac kredita otac, što je u suprotnosti sa odredbama Uredbe.

Za subvencije koje su dobile majke iz Sombora, Trstenika, Kragujevca i Bečeja, država je izdvojila 34.595 evra, a kako je u toku odlučivanje o još 39 zahteva, za očekivati je da se broj odobrenih subvencija poveća.

Sanja Lipovčić iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za Tanjug kaže da je osim uslova da je dete rođeno tokom 2022. godine neophodan predugovor o kupoprodaji nepokretnosti, koji, dodaje nije osnov da majka postane vlasnik stana ili kuće, što postaje zaključivanjem ugovora.

U praksi se ispostavilo da je upravo ova greška, odnosno potpisivanje kupoprodajnog ugovora pre podnošenja zahteva ministarstvu bilo prepreka za dobijanje državne pomoći u rešavanju stambenog pitanja.

Naime, potpisivanjem ugovora o kupoprodaji majka postaje vlasnik, a jedan od uslova za dobijanje subvencije jeste da ona nema nekretninu u vlasništvu.

Inače, država na ime pomoći daje 20 odsto vrednosti nepokretnosti odnosno 50 odsto kada je reč o devastiranim područjima, a najviše 20.000 evra, a Lipovčić napominje da država ne refundira novac nego ga daje majci i time omogućava da ona prvi put postane vlasnik stana ili kuće.

Napominje i da komisija koja odlučuje o zahtevima proverava i sve elemente u katastru nepokretnosti, odnosno da li je prodavac iz kupoprodajnog ugovora zaista vlasnik nepokretnosti i da li na njoj postoje određeni tereti.

Sagovornica Tanjuga navodi da je neophodno da se majke dobro raspitaju i obrate stručnim službama Ministarstva za rad, zaspošljavanje, boračka i socijalna pitanja o svim koracima na putu do dobijanja subvencija.

Informacije se mogu dobiti i u lokalnim samoupravama, kojima je Ministarstvo za rad dostavilo instrukcije o postupanju po zahtevima za dobijanje ove subvencije.

U Ministarstvu napominju da je prilikom konkurisanja neophodno dostaviti overen predugovor o kupoprodaji stana ili kuće, a ne ugovor o kupoprodaji, jer se njime stiče pravni osnov za vlasništvo i automatski se time ne ispunjava jedan od osnovnih uslova.

Ugovor o kupoprodaji potpisuje se tek nakon odobrenja, odnosno donošenja rešenja o dodeli subvencije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: