Podeli vest

Približno 60.000 đaka pohađa nastavu na manjinskim jezicima u Republici Srbiji na svim nivoima obrazovanja, saopštilo je danas Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i drustveni dijalog.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

Povodom početka nove školske godine, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog podsetio je da pripadnici nacionalnih manjina u Srbiji imaju pravo da pohađaju nastavu koja se izvodi na njihovom maternjem jeziku.

Pravo na obrazovanje na vlastitom jeziku, u Srbiji je garantovano Ustavom (član 79), potvrđeno u Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina (članovi 13, 14 i 15), a detaljnije razrađeno čitavim setom obrazovnih zakona, navedeno je u saopštenju. Ono je zasnovano, kako je istaknuto, na uverenju da je obrazovanje na maternjem jeziku važan resurs za očuvanje i razvoj nacionalnog identiteta pripadnika svake zajednice, za razvoj samopoštovanja i pozitivnog samovrednovanja, vrednostima čijim je doslednim primenama posvećena Srbija.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov istakao je da je svestan tih polazišta i čestitao je početak školske godine. Žigmanov je poželeo mnogo uspeha i učenicima koji pohađaju nastavu na maternjem jeziku. Radi ostvarivanja ovog prava, Republika Srbija je u svom vaspitno-obrazovnom sistemu obezbedila, osim na srpskom jeziku, i celokupno obrazovanje na maternjem jeziku – od vrtića do završno sa srednjom školom – na osam jezika nacionalnih zajednica: albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rusinskom, rumunskom, slovačkom i hrvatskom jeziku.

Ono se ostvaruje u mestima u kojima živi značajan procenat pripadnika ovih zajednica na teritoriju Vojvodine, Sandžaka, kao i juga Srbije, kaže se u saopštenju.

Osim toga, na osam jezika nacionalnih manjina predaje se u okviru nastavnog predmeta “Maternji jezik sa elementima nacionalne kulture”: bunjevački, vlaški, makedonski, nemački, romski, slovenački, ukrajinski i češki jezik, navelo je Ministarstvo.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: