Podeli vest

U sudaru putničkog i teretnog voza u tunelu Vukov spomenik-Pančevački most sinoć povređeno je 13 putnika od kojih je četvoro prevezeno u Urgentni centar, saopštio je ministar saobraćaja Goran Vesić.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

FOTO TANJUG/ TANJUG VIDEO

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je uzrok sudara vozova u kojem nije bilo ljudskih žrtava ljudski faktor.

“Garnitura Beovoza je prošla kroz zaštitno svetlo i udarila u terenti voz koji je čekao dozvolu da krene prema stanici Ovča”, rekao je Vesić.

Istakao je da je najvažnije da nema poginulih i da su svi zbrinuti, i zahvalio MUP-u, vatrogascima koji su brzo reagovali i pomogli ljudima, Hitnoj pomoći i Ministarstvu zdravlja na brzoj reakciji, kao i preduzećima Infrastruktura železnice Srbije, Srbijavoz i Srbija Kargo.

Dačić je novinarima na licu mesta rekao da u nesrećama poput ove često ima žrtava, kao i da je prava sreća što u sudaru nije bilo poginulih i da su svi putnici izašli iz voza.

“Najvažnija vest je da nema smrtno stradalih i da su svi putnici izašli iz voza…”, rekao je Dačić.

Dodao je da su vatrogasci-spasioci, koji su učestvovali u akciji spasavanja, povređene putnike izvukli kroz evakuacioni izlaz, odnosno tunel, za koji 99 odsto građana uopšte i ne zna čemu služi.

Dačić je objasnio da hitna pomoć praktično nije mogla ni da priđe, pa su vatrogasci odigrali tu važnu ulogu i izvukli sve povređene, kao i sve putnike.

“Ono što je važno da znamo, imali smo i sreće da nije bilo poginulih. U ovakvim nesrećama gde je ljudski faktor uzrok ima i nesreća sa najtežim ishodom. Ovako nešto ne sme više da se ponavlja iz ovog treba izvući pouku, ali je najvažnije od svega da nema mrtvih,” zaključio je Dačić.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Luka Čaušić, koji je na lice mesta došao zajedno sa ministrima Dačićem, Vesićem i direktorkom preduzeća “Infrastruktura železnice Srbije” Jelenom Tanasković, rekao je da u 18.42 časova primljena dojava o sudaru, nakon čega je na teren izašlo ukupno 25 vaterogasaca.

“Dolaskom na lice mesta u 18.48 časova ustanovljeno je da se terentni voz sudario sa putničkim vozom u tunelu u dubini od 400 metara od ulaza u tunel kod Pančevačkog mosta”, rekao je Čaušić.

Ministar Vesić rekao je da će detalji nezgode biti poznati kada Komisija “Infrastrukture železnice Srbije” objavi zvaničan izveštaj, što se očekuje u toku današnjeg dana.

Saobraćaj na toj deonici pruge je trenutno obustavljen, a kako je Vesić najavio, on će biti normalizovan tokom prepodneva, ili najkasnije do podneva.

Kako je rekao sinoć, konstrukcija pruge nije oštećena, ali jeste voz i on sada mora da se ukloni odnosno poslednji vagon, teretni i sama lokomotiva.

Ovo je treći sudar BG Voza takve vrste do sada.

Prethodna dva dogodila su se 2. maja 2013. i 5. novembra 1992. i to u tunelu ispod Bežanije, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U obe prethodne nsreće je uzrok takođe bio ljudski faktor.

U sudaru 1992. je bilo poginulih, dok su 2013. povređena 22 putnika.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: