Podeli vest

Prošle nedelje, hirurzi koji obavljaju transplantaciju materice u Sjedinjenim Američkim Državama sugerisali su da su na pragu omogućavanja transrodnoj ženi da rodi svoju sopstvenu decu, piše Britanski Telegraf.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Širom sveta je izvršeno više od 90 transplantacija materice, pri čemu je većina operacija uključivala živog donora i sve su obavljene na biološkim ženama.

Hirurzi iz Londona i Oksforda nedavno su objavili “veliki uspeh” prvog postupka u Velikoj Britaniji, gde je žena od 40 godina, koja je završila sa rađanjem, donirala matericu svojoj 34-godišnjoj sestri.

Ova operacija je urađena u februaru, a rezultati ovog postupka su sada objavljeni u Britanskom časopisu za akušerstvo i ginekologiju.

Podsećanja radi, prva uspešna transplantacija materice obavljena je u Švedskoj pre oko sedam godina.Od tada su transplantacije izvršene u preko 10 zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju, Tursku, Švedsku, Sjedinjene Američke Države, Kinu, Češku Republiku, Brazil, Nemačku, Srbiju i Indiju.

Širom sveta je rođeno oko 50 beba kao rezultat transplantacije materice, koja može pomoći ženama koje su rođene bez funkcionalne materice i onima koji su izgubile organ zbog raka ili drugih stanja.

Prošle nedelje je vodeći transplantacioni hirurg sa Univerziteta u Alabami rekao da je “svakako medicinski moguće” obaviti postupak kod trans žena koje su na rođenju bile obdarene muškim polom, ali su imale hiruršku promenu pola.

Sa tim se slaže i Doktorka Paige Porrett.

“Mislim da postoji mnogo stručnjaka, kao što sam ja, koji bi to mogli zamisliti”, rekla je Portrett za MailOnline i objasnila da smatra da je potrebno mnogo dodatnog rada da bi se to sigurno postiglo.

Koliko je to vremena pojašnjava vodeći hirurg, profesor Richard Smith, konsultujući ginekološki hirurg na Imperial College London.

On kaže da će biti potrebno oko 10 godina kako bi de “prevazišle razlike”.

Pre svega radi se anatomskim razlikama karlice, vaskularnoj anatomije i obliku karlice rkoji su azličiti kod muškaraca i žena.

Dodatno postoje problemi i sa mikrobiomom – mrežom mikroorganizama koji žive u ljudskom telu.

Profesor Mats Brannstrom, glavni lekar na Univerzitetu u Geteborgu u Švedskoj, koji je napravio istorijski korak 2014. godine kada je doneto prvo dete posle transplantacije materice, rekao je da dobija mnogo upita od trans žena i potvrdio da razlike postoje

“Dobijam mejlove od ljudi širom sveta”, rekao je profesor Mats Brannstrom za Euronews Next u februaru ove godine.

“Međutim postoji rizik da ćemo žuriti sa ovim jer imamo pacijente koji su veoma zainteresovani. Kažem im – nismo uradili dovoljno istraživanja, ali mislim da će biti moguće u budućnosti. Možda će proći pet ili deset godina, rekao bih.”


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: