Podeli vest

Cene ogreva u Srbiji i dostupnost drveta i uglja veoma variraju od grada do grada, pa tako u čačanskom kraju vlada nestašica drveta, dok ga u Šapcu ima dovoljno, saznaje Tanjug.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ BRANKO LUKIĆ

U Čačku i okolini građani su počeli sa nabavkom ogreva za predstojeću jesen i zimu, iako je do kraja leta, po kalendaru, ostalo još tačno mesec dana. Potražnja za ogrevnim drvetom je velika, bez obzira na vrstu.

Cene se kreću od 6.500 dinara za jedan kubni metar ogrevnog drveta, ukoliko se kupuje direktno u šumi. Ako je uključen i prevoz do željene lokacije, cena ide do 8.500 dinara. Boško Milovanović iz Družetića rekao je za Tanjug da se u tom kraju, ipak, malo ko odlučuje da seče ili prodaje drva, jer je posao drveseče težak i opasan. Kada je reč o uglju, cena je nešto niža nego prošle godine, ali je potražnja za ovim ogrevnim derivatom trenutno izrazito mala. Prodavci se nadaju da će u predstojećem periodu imati više kupaca, ali i da će nabavka teći nesmetano.

“Ove godine ljudi nisu krenuli na vreme da kupuju ugalj i u odnosu na prošlu godinu prilično kasne. U ovo vreme je prošle godine gotovo 80 odsto stanovništva bilo snabdeveno ugljem”, rekao je Tanjugu prodavac uglja Velja Gvozdenović.

Kako je naveo, u odnosu na prošlu godinu, kocka pljevaljskog uglja jeftinija je 800 dinara, dok je komadni ugalj jeftiniji za 500 dinara. Šabačka stovarišta dobro su snabdevena ogrevom. Cene uglja su na nivou prošlogodišnjih, ili malo niže u zavisnosti od vrste, dok je cena peleta niža za desetak dinara u odnosu na prošlu godinu. Cena ogrevnog drveta niža je od trideset do pedeset odsto, a kubik se kreće oko osam hiljada dinara. Vlasnik Stovarišta “Beli prom” iz Šapca Dragoljub Stanojević smatra da je ova godina povoljnija nego prošla, kada je bila nestašica uglja i peleta, a cene bile više.

“Što se peleta tiče peleta, on je pojeftinio. Bio je oko 40 dinara, a sada se kreće između 28 i 32 dinara. Ugalj je na nivou prošlogodišnjih cena ili malo jeftiniji. Ugalj ‘Stanari’ Doboj je oko 15.000 ili 16.000 dinara, u zavisnosti da li je kocka ili komad, kao i prošle godine. ‘Pljevlja’ je od 18.000 do 20.000, što je jeftinije za 10-15 posto, jer je rudni smanjio cenu 10 evra po toni”, istakao je Stanojević. U Užicu, cena metra drva košta oko 8.000 dinara, iscepana su 8.500, dok je tona uglja 17.500 dinara, saznaje Tanjug na stovarištu građevinskog materijala. Zbog problema sa nabavkom materijala, cena peleta je porasla, pa se u Užicu i dalje dosta koriste drva, ugalj, ali i struja i gas.

“Imali smo ove godine problem sa nabavkom materijala, a cena je već polako počela da ide na gore i već je stigla do 34.000 – 35.000 dinara po toni. Na kojoj će se ceni to zaustaviti? Videćemo tek u narednom periodu. Prethodnih godina to je bilo neizvesno”, rekao je za Tanjug Aleksandar Milekić sa stovarišta građevinskog materijala Drina Kopaonik Užice.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

uefa

UEFA: Kazna za HNS 28 000 Eura

Disciplinska komisija Evropske fudbalske unije (UEFA) kaznila je danas Fudbalski savez Hrvatske sa ukupno 28.000 evra zbog incidenata navijača na…