Podeli vest

Prema studiji kanadskog istraživača, muški grip nije mit: ako verujete studiji, određeni hormoni zapravo čine muškarce podložnijim bolestima i teškim simptomima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pexels

Kanadski istraživač Kajl Sju iz Centra za zdravstvene nauke na Memorijalnom univerzitetu Njufaundlenda uveren je da postoji nešto što je muški grip. Njegova teorija možda zvuči smešno, ali Sju se bori za pažnju. Odlučujući faktor za njegovu istragu bila je činjenica da se o „muškom gripu” često govori kada muškarci teže pate od simptoma gripa – obično u kontekstu smeha. 

Termin „ muški grip “ je čak uključen u rečnike Oksforda i Kembridža. On definiše „bolest“ kao „prehladu ili sličnu lakšu bolest koju doživi čovek koji preuveličava ozbiljnost simptoma“ – i to bez naučnih dokaza. 

Analiza više studija kao dokaz

Kao deo meta-studije, Sju je želela da sazna da li muškarci zaista doživljavaju teže simptome gripa i da li za to može postojati evolucioni razlog. Da bi to uradio, tražio je relevantne studije u raznim naučnim publikacijama sa različitim ključnim rečima – i pronašao ono što je tražio.

Foto: Pexels

Nekoliko ovih studija pokazalo je da ženke miševa imaju bolji imuni odgovor od mužjaka miševa. Ovo dovodi do hipoteze da hormoni zavisni od pola mogu igrati važnu ulogu u efektima gripa. Druga studija je pokazala da visoki nivoi testosterona kod muškaraca rezultiraju slabijim imunološkim odgovorom. Jedna teorija kaže da testosteron podstiče agresivnost, ali se gube hormoni koji jačaju imuni odgovor. Druga studija je pokazala da bolesni muškarci češće idu u bolnicu i da je smrtonosni ishod od gripa vjerovatniji za muškarce. 

Bez gripa tokom zime

Procena različitih studija jasno ukazuje na različite progresije bolesti. Sjuovo istraživanje dovodi do iznenađujućeg zaključka: dostupne studije pokazuju da muškarci više pate od prehlade i gripa nego žene. Međutim, da bi se potvrdila njegova teza, važno je sprovesti dalje studije. 

Svojom studijom, Sju se nada da će poboljšati lečenje i negu muškaraca sa simptomima gripa i da će podići svest u društvu. Možda bi svako trebalo da dobije potrebnu pažnju kada dobije grip kako bi se što pre oporavio od njega. U svakom slučaju, za nadati se da će žene i muškarci preživeti zimu što bez gripa.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ