Podeli vest

U Srbiji je do 12. januara laboratorijski potvrđen 1.051 slučaj pertusisa – velikog kašlja – izjavila je danas Direktorka Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/video

Ona je Tanjugu kazala da epidemiolozi Gradskog zavoda za javno zdravlje prate kretanje ove infekcije na teritoriji svih okruga Srbije i da u ovom trenutku nema porebe za proglašenjem epidemije.
“Proglašenje epidemije je jedan veliki sistemski postupak. To je procedura koju sprovodi ministar zdravlja na predlog Instituta za javno zdravlje Srbije i u ovom trenutku nema potrebe za takvom vrstom intervencije, samo treba lečiti bolesti i promovisati vakcinaciju”, kazala je Jovanovićeva.


Vakcinacija se, kako je dodala, pre svega odnosi na decu, odnosno novorođenčad, a adekvatnom vakcinacijom i cela populacija će biti zaštićena.
“Kada dete navrši dva meseca, pa do šest meseci u potpunosti treba da primi tri doze ove vakcine, a revakcinacija se obavlja u drugoj godini života i pre polaska u školu”, objasnila je Jovanovićeva.


Ona je naglasila i da je najvažnije, kada se jave simptomi oboljenja, da se osoba javi lekaru i lečenje započne na vreme, da se obavi izolacija i zaustavi širenje virusa.


Jovanovićeva je istakla i da neke bolesti mogu da se spreče vakcinacijom, odnosno da za njih postoji vakcina koja prilikom delovanja razvija određeni imunitet i otpornost kod svake individue i da se istovremeno vakcinacijom kod više od 95 odsto ciljne populacije postiže takozvani kolektivni imunitet.
“Međutim, u određenim periodima na tri do pet godina može se desiti da se broj pozitivnih slučajeva, kada su u pitanju ovakve bolesti, poveća i u takvim slučajevima imamo jednu opasnost, odnosno posebnu situaciju u kojoj epidemiolozi imaju puno posla, a naravno i kliničari, gde se u stvari prati kretanje broja inficiranih lica”, rekla je ona.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: