Podeli vest

Turska je u danas izvela vazdušne napade na kurdske militante u susednom Iraku i Siriji, saopštilo je tursko Ministarstvo odbrane.Ovi napadi dogodili su se nakon što je u petak u napadu na tursku vojnu bazu u Iraku ubijeno devet turskih vojnika, prenosi AP.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

U petak uveče, kurdski napadači su pokušali da se infiltriraju u tursku vojnu bazu u poluautonomnoj kurdskoj oblasti na severu Iraka, ubivši pet vojnika. Još četvoro preminulo je kasnije od kritičnih povreda, a tursko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je takođe ubijeno 15 militanata.


Turska često pokreće napade na ciljeve u Siriji i Iraku za koje veruje da su povezani sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK), zabranjenom kurdskom separatističkom grupom koja je vodila pobune protiv Turske od 1980-ih.

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je da je avion turske avijacije gađao mete u mestima Metina, Hakurk, Gara i Kandil u severnom Iraku, ali nije preciziralo koja područja u Siriji.
U saopštenju se navodi da su borbeni avioni uništili pećine, bunkere, skloništa i naftna postrojenja “kako bi eliminisali terorističke napade na naš narod i bezbednosne snage i da bi osigurali našu graničnu bezbednost”.


Ministarstvo je dodalo da su mnogi kurdski militanti ubijeni u napadima.
“Borićemo se do kraja protiv terorističke organizacije PKK unutar i van naših granica”, napisao je Hakan Fidan, ministar spoljnih poslova Turske, u objavi na platformi X.


Ministar unutrašnjih poslova Turske Ali Jerlikaja saopštio je da je policija uhapsila 113 osoba osumnjičenih za veze sa PKK posle racija u 32 turske provincije.
Nije bilo komentara PKK, vlade u Bagdadu ili administracije u poluautonomnom severnom kurdskom regionu u Iraku povodom ovog napada.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: