Godinama su elektronske cigarete viđene kao nešto malo zdravija alternativa pušenju ili kao alatka za pomoć hroničnim pušačima da prestanu. Međutim, sve više istraživanja je otkrilo da elektronske cigarete, kao i “obične” cigarete, mogu takođe štetno delovati na zdravlje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

e cigarete
Foto: Pixabay

Upotreba elektronskih cigareta raste, posebno među decom. One su najčešće korišćeni proizvod od duvana među mladima, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Novo istraživanje sa Univerziteta u Ohaju je otkrilo da tinejdžeri koji koriste elektronske cigarete brzo razvijaju primetne respiratorne simptome. Ali zašto bi to mogao biti slučaj i šta se dalje dešava? Evo šta trebate znati.

Istraživanje je otkrilo da tinejdžeri koji počnu koristiti elektronske cigarete mogu pokazivati simptome bronhitisa i otežanog disanja već nakon samo 30 dana, piše Yahoo News.

Istraživači su utvrdili da je upotreba elektronskih cigareta u proteklih 30 dana povezana sa povećanim rizikom od “zviždanja pri disanju”, simptoma bronhitisa i otežanog disanja.

Verovatnoća “zviždanja” pri disanju bila je 81% veća kod onih koji su koristili elektronske cigarete u proteklih 30 dana u poređenju sa onima koji nikada nisu pušili.

Šanse za simptome bronhitisa bile su duplo veće, a za otežano disanje 78% veće nego kod onih koji nikada nisu pušili.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: