Podeli vest

Uprkos godinama istraživanja egipatskog arheološkog blaga, istraživači su nastavili da otkrivaju nove misterije s drevnih nalazišta, pa su tako istraživači iz Egipta i Nemačke otkrili nove prostorije u Sahurinoj piramidi, saopštio je tim naučnika sa Univerziteta Julius Maksimilians iz Vircburga.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

Istraživanja koja je predvodio egiptolog dr. Mohamed Ismail Kaled, pomažu da se rasvetli arhitektura piramide drugog kralja Pete dinastije iz 2400. godine pre Nove ere, kao i prvog kralja koji je sahranjen u Abusiru, objavljeno je na sajtu univerziteta.

Iskopavanja su započela 2019. godine, kada su istraživači započeli s radom na stabilizaciji podkonstrukcije kako bi istraživanja mogla bezbedno da započnu. Tim je po prvi put uspeo da obezbedi grobne odaje kralja Abusira.

Tom prilikom, istraživači su otkrili izvorne dimenzije komore i nacrt predprostora, koji je bio znatno oštećen. Upravo zahvaljujući ovom otkriću istraživači su uspeli da otkriju nove zidove koji su prikrivali srušene stare.

Iskopan je niski prolaz koji je 1836. izvorno otkrio Džon Pering. Tim je uspeo da dokaže Peringovu teoriju da je prolaz vodio do skladišta, a do sada je otkriveno osam magacina.

Džeruzalem Post je preneo da su, koristeći najsavremeniju tehnologiju, uključujući 3D lasersko skeniranje istraživači sproveli detaljna istraživanja unutar piramide.

Korišćenje ove tehnologije omogućilo je timu da izgradi sveobuhvatno mapiranje kako ekstenzivnih spoljnih područja tako i uskih hodnika i unutrašnjih komora.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: