Podeli vest

Ponudili smo Poljskoj podršku u obezbeđivanju vazdušnog prostora sa našim avionima Jurofajter i sistemima protivvazdušne odbrane Patriot, navela je Lambreht, prenosi Rojters.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

nemačka
Foto: Shutterstock

 Nemačka je ponudila Poljskoj raketno odbrambeni sistem Patriot, kako bi obezbdila svoj vazdušni prostor nakon što je protekkle nedelje zalutala raketa pala na poljsku teritoriju, rekla je danas nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht.

”Ponudili smo Poljskoj podršku u obezbeđivanju vazdušnog prostora sa našim avionima Jurofajter i sistemima protivvazdušne odbrane Patriot“, navela je Lambreht, prenosi Rojters.

Nemačka vlada ranije je saopštila da će susednoj Poljskoj ponuditi dodatnu pomoć u vidu patroliranja Jurofajtera nakon incidenta koji je u svetu izazvao strah da bi rat u Ukrajini mogao da se prelije preko granica te zemlje, navodi britanska agencija.

Više desetina država članica NATO predvođenih Nemačkom u oktobru je pokrenulo inicijativu za zajedničku nabavku sistema protivvazdušne odbrane za nekoliko vidova pretnji, među kojima i Patriota.

Nemačka je u vreme hladnog rata posedovala 36 jedinica Patriot, a trenutno ih ima 12, od kojih su dve raspoređene u Slovačkoj, dodaje Rojters.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: