Podeli vest

Prema procenama ekonomskih stručnjaka Nemačkoj je potrebno 400.000 novih građana godišnje, a da bi to postigli Nemci su već usvojili novi zakon koji sada dopušta mnogo lakši prijem u radni odnos.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten/DW

Foto:Pixabay

Kako rešiti problem s nestašicom radne snage u Nemačkoj? Samo pojačanim doseljavanjem, tvrdi ekonomska stručnjakinja Monika Schnitzer. Ona pozdravlja novi Zakon o doseljavanju, ali kaže da to neće biti dovoljno

“Ako želimo da svake godine imamo 400.000 novih građana i time održimo broj radnika, i ako oduzmemo ogroman broj onih koji se iseljavaju – onda je Nemačkoj potrebno 1,5 miliona doseljenika godišnje”, kaže ekonomska stručnjakinja Monika Schnitzer.

Samo pojačano doseljavanje može biti lijek za problem s nestašicom stručne radne snage, naglasila je ona za list Süddeutsche Zeitung (SZ), piše Deutsche Welle.

Njemačkoj je hitno potrebna kultura dobrodošlice, dodala je Schnitzer. Ona je stručnog stručnog tela „Sachverständigenrat” (Veće stručnjaka) u kome su vodeći ekonomski eksperti. To telo analizira ekonomski razvoj u Njemačkoj te savetuje saveznu vladu.

Novi zakon o doseljavanju (o privlačenju stručnjaka i iz zemalja izvan Europske unije, nap. red.), koji je nedavno usvojio Bundestag, je korak u pravom smeru, smatra Schnitzer. I dodaje kako to neće biti dovoljno: „Trebaju nam kancelarije za strance, koji neće plašiti doseljenike, već nuditi servis“. Schnitzer je za SZ precizirala: „Ne bi trebali zahtjevati da strani stručnjaci baš za svaki posao treba da znaju nemački. Ali bi se trebali pobrinuti oko toga da radnic kancelarije za strance znaju i engleski.”

Vaspitači i vaspitačice bez nemačkog jezika

Klub zastupnika FDP-a u Bundestagu možei zamisliti i da zbog manjka stručne radne snage u vrtićima ubuduće budu angažovani vaspitači i vaspitačice koji još uvijek ne raspolažu nužnim nivoom znanja nemačkog jezika. Zamislivo je da se znanje jezika usavršava uz posao, to je jedna od ideja iz dokumenta koji će Klub FDP-a u Bundestagu verojatno usvojiti tokom ove nedelje. O tom je papiru u nedjelju pisao list Tagesspiegel.

„S obzirom na kontinuirano doseljavanje u Njemačku tako bi stručna radna snaga koja se doseli, i bez dovoljnog znanja nemačkog jedno vrijeme, na ograničeni rok, mogla raditi i u ustanovama s decom i to na jeziku zemlje iz koje potiču“, stoji u tom dokumentu. Dodaje se kako mnogi doseljenici posjeduju odgovarajuće diplome ili kvalifikacije za rad u pedagoškom području: „Te kvalifikacije se moraju priznavati jednostavnije, s manje birokratije i brže, po mogućnosti u roku od 60 dana.”

Sudeći po navodima Savezne kancelarije za migracije i izbeglice, u određenim zanimanjima, na primjer za posao vaspitača, u mnogim se saveznim zemljama zahteva znanje nemačkog na nivou C1 (napredni nivo). U budućnosti, stoji u dokumentu FDP-ovaca, će biti potrebno više fleksibilnosti kako bi se u sistem integrisao hitno potrebnu stručnu radnu snagu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: