Podeli vest

Tahikardija u kombinaciji sa niskim pritiskom može imati benigne uzroke, ali i opasne zbog kojih je važno da se obratite lekaru

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Uzroci kada se tahikardija i hipotenzija javljaju zajedno mogu biti benigni i opasni, a ovo su neki od njih.

Visok puls uz nizak krvni pritisak može biti rezultat različitih uzroka, kako benignih, tako i ozbiljnih. Ovde su navedeni neki od potencijalnih uzroka visokog pulsa i niskog krvnog pritiska:

  1. Sindrom posturalne ortostatske tahikardije (POTS): POTS je stanje u kojem se srčana frekvencija povećava nakon ustajanja iz ležećeg položaja, dok krvni pritisak može opasti. To je posledica disfunkcije autonomnog nervnog sistema.
  2. Ortostatska hipotenzija: Ortostatska hipotenzija je stanje u kojem krvni pritisak opada prilikom ustajanja iz sedećeg ili ležećeg položaja. Srčana frekvencija se može povećati kako bi kompenzovala pad krvnog pritiska.
  3. Dehidratacija: Nedovoljan unos tečnosti ili gubitak tečnosti usled povraćanja, proliva ili znojenja može dovesti do niskog krvnog pritiska i povećane srčane frekvencije.
  4. Trudnoća: Tokom prvih 24 nedelje trudnoće, normalno je da dođe do blagog sniženja krvnog pritiska. Srce će brže kucati kako bi kompenzovalo ovaj pad i održalo normalan protok krvi.
  5. Šok: Šok je ozbiljno stanje u kojem dolazi do smanjenja količine krvi u cirkulaciji, što dovodi do niskog krvnog pritiska. Srce će ubrzati ritam kako bi pokušalo održati protok krvi ka organima.
  6. Nepravilan ritam srca (aritmija): Aritmija je stanje u kojem srčani ritam nije pravilan. Ovo može uzrokovati poremećaj u pumpiranju krvi i povećati srčanu frekvenciju.
  7. Zastoj srca: Zastoj srca je ozbiljno stanje u kojem srčani mišić postaje manje efikasan u pumpiranju krvi, što dovodi do niskog krvnog pritiska. Srce će brže kucati kako bi kompenzovalo smanjen protok krvi.

Važno je napomenuti da visok puls uz nizak krvni pritisak može biti znak ozbiljnog medicinskog problema, pa je važno konsultovati se sa lekarom radi dijagnoze i odgovarajućeg tretmana ako se simptomi javljaju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: