Podeli vest

Korisnici marihuane možda nesvesno unose teške metale, pokazuje novo istraživanje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Marihuana
Foto: Pixabay

Teški metali se nakupljaju u telu i povezani su sa nizom zdravstvenih problema, uključujući rak, kognitivno oštećenje i srčane bolesti.

Nedavna studija, objavljena prošlog meseca u časopisu Environmental Health Perspectives, otkrila je da odrasli koji konzumiraju marihuanu imaju značajno više nivoe dva metala povezana sa dugoročnim zdravstvenim problemima: olovo i kadmijum.

“Kadmijum i olovo ostaju u telu godinama, dugo nakon što prestane izloženost”, rekla je Tiffany Sanchez, doktorka nauka i docentkinja na Kolumbija Univerzitetu u oblasti nauka o zdravlju životne sredine, koja je bila koautorka ovog istraživanja, za Health.

Da bi razumeli da li su teški metali povezani sa konzumacijom marihuane, Sanchez i njen tim su testirali uzorke krvi i urina 7.200 odraslih osoba koje su učestvovale u Nacionalnom istraživanju o zdravlju i ishrani. Od tih osoba, 358 je prijavilo upotrebu marihuane u poslednjih 30 dana.

Tim je testirao uzorke krvi na pet metala, dok je urinske uzorke testirao na 16 metala.

Podaci su otkrili da su osobe koje su koristile marihuanu, bez obzira da li su koristile duvan, imale 27% više nivoe olova u krvi u poređenju sa osobama koje nisu prijavile upotrebu ni marihuane ni duvana. Takođe su imale 22% više nivoa kadmijuma.

“Verujemo da ovo potiče od upotrebe marihuane, a ne duvana”, izjavila je Sanchez.

Irfan Rahman, doktor nauka i direktor Istraživačkog centra za toksikologiju udisanja arome na Medicinskom centru Univerziteta u Ročesteru, rekao je za Health da dok creva sadrže enzime koji mogu pomoći telu da se oslobodi teških metala (posebno olova), pluća nemaju isti sistem.

Sanchez navodi da je konoplja prirodno vešta u apsorbovanju teških metala iz zemlje u kojoj raste, gde i kadmijum i olovo prirodno postoje, što ovu biljku čini “hiperakumulatorom”.

Ovi teški metali se skladište u listovima i cvetovima biljke – delu koji se koristi kao droga.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

PANTER U BARSELONI

Američki košarkaš Kevin Panter potpisao je jednogodišnji ugovor sa Barselonom, saopštio je danas katalonski klub.