Podeli vest

GIK-u podneto više od 350 prigovora od strane opozicije

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

gik
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Novoformirana Komisija Gradske izborne komisije (GIK) večeras je počela da radi na proveri stanja izbornog materijala za koje je opozicija u Beogradu podnela više od 350 prigovora, a kako bi se donela zakonita odluka.

GIK je na večerašnjoj sednici razmatrala i odlučivala o načinu postupanja po prigovorima podnetim 6. i 8. aprila, koje su podneli Koalicija “Ujedinjeni za pobedu Beograda”, “Koalicija Duško Vujošević – Boris Tadić – Ajmo ljudi” i Grupa građana “Moramo – Za dobar grad – Ne davimo Beograd – Akcija – Ekološki ustanak – Cjuta – Izbor za našu opštinu – Platforma Solidarnost – Forum Roma Srbije”, a kojih je prema rečima predsednika Komisije Zorana Lukića bilo više od 380.

Predlog predsednika GIK-a bio je da se rešavanje po tim prigovorima učini tako što će se obaviti uvid u kompletan izborni materijal i utvrditi pravno valjane činjenice.

“Izbori se izgleda nastavljaju i dalje”, rekao je za Tanjug Lukić nakon 23. sednice GIK i podsetio da su pre nekoliko dana dobili više od 350 prigovora ”koji su izlgedali kao templejt (template)”.

Prema njegovim rečim, svi prigovori bili su na isti kalup.

“Može se reći da to nisu prigovori u interesu građana, birača, nego su sredstvo za opstrukciju rada GIK, ostalih izbornih komisija, a pre svega za opstrukciju progalšenja i utvrđivanja volje građana izražene 3. aprila”, rekao je Lukić.

Lukić je naglasio da su s obzirom na vrstu i sadržinu tih prigovora bili u obavezi da izvrše uvid u izbonrni materijal – u vreće koje su zatvorene sigurnosnom zatvornicom….

“Predložio sam da GIK to učini, da bi se volja građana zaštitila na pravi način i utvrdila, međutim predstavnici opozicionih izbornih listi su to odbili, a zatim i predlog da se učestvuje u radu Komisije koja će to nadgledati, raditi i sprovesti uvid u izboni materijal”, naveo je Lukić.

Prema njegovim rečima, članovi Komisije će prvo sa vreća skinuti narandžastu sigrunosnu zatvornicu a nakon obavljenog posla umesto nje staviti zelenu.

Utvridiće da li postoji kontrolni list, da li je ispravan i da li je glasanje na tom biračkom mestu sprovedeno u skladu sa zakonom, rekao je on.

Podsetio je da je je prethodna Komisija GIK radila uzorak za pet odsto biračkih mesta u Beogradu, što je deo Sporazuma između vlasti i opozicije i da je kontrola tih 59 vreća trajala više od 17 sati, kada, kako je dodao, njie uočena nijedna nepravilonost.

“Potrudićemo se da ne vodimo računa o vremenu već kvalitetu da na pravi transparentan i zakonit način utvrdimo šta se nalazi u vrećama i da na pravi, transparentan i zakonit način odgovorimo na prigovore podnete isklučivo radi opstrukcije rada GIK-a”, rekao je on.

Lukić je izrazo žaljenje što je večeras na sednici bilo “jako čudnih primedbi” na kvalitet zatvornica i mogućnost njihove zloupotrebe.

“Sigurnosne zatvornice se prave po strogoj proceduri u Kovnici novca i služe i za transport novca. Bio sam iznenađen aluzijama kolega članova GIK-a”, rekao je Lukić.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: