Podeli vest

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja (ABS) Branko Stamatović izjavio je da će novi automobili u Srbiji morati da imaju informaciju o enegetskoj efikasnosti i ekonomičnosti potrošnje goriva.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

auto
Foto: Pixabay

Pravilnik o podacima ekonomičnosti potrošnje goriva i emisijama CO2 novih putničkih vozila, po kojem novi automobili koji se prodaju u Srbiji moraju imati informacije o energetskoj efikasnosti i ekonomičnosti potrošnje goriva, počeće da se primenjuje 24. decembra, izjavio je direktor Agencije za bezbednost saobraćaja (ABS) Branko Stamatović.

Stamatović je, otvarajući seminar na kojem su se uvoznici i distributeri novih vozila upoznali sa tim pravilnikom i obavezama koje iz njega proističu, podsetio da je Srbija prošle godine donela Zakon o klimatskim promenama nakon otvaranja poglavlja 27.

“Tim zakonom je prepoznata ova direktiva EU 1999/94 i transponovanjem te direktive je donet Pravilnik o podacima o ekonomičnosti potrošnje goriva i emisijama CO2 novih putničkih vozila”, kazao je Stamatović. Stamatović je naveo da Agencija za bezbednost saobraćaja ima obaveze koje proističu iz tog pravilnika, kao i da je poenta da kupac bude informisan kako bi doneo dobru odluku i za sebe i za životnu sredinu.

“Nakon 24. decembra svako novo vozilo koje se prodaje u Srbiji mora imati informacije o energetskoj efikasnosti, emisiji CO2 i ekonomičnosti potrošnje”, objasnio je Stamatović na seminaru u Beogradu.

Neke od obaveze koje proističu iz Pravilnika su da novi model putničkih automobila M1 – poseduje oznaku o ekonomičnosti vozila, kao i da na kraju svake godine uvoznik dostavlja ABS listu modela svih novih vozila sa podacima koji su propisani u tabeli.

Takođe, ABS prikuplja liste sa podacima od svih uvoznika i objavljuje vodič sa savetima za vozače, sa objašnjenjima o uticaju na životnu sredinu, kao i sa listom svih modela svih marki koje se prodaju na našem tržištu. Pored toga, objavljuje se i lista deset najekonomičnijih modela za svaki tip goriva.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ