Podeli vest

Vlada je usvojila predlog izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja i već svi su čuli da on donosi mogućnost oduzimanja vozila. Izmene, međutim, obihvataju brojna druga pravila, a jedno od njih je sticanje prava na upravljanje vozilom različitih kategorija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

vozač
Foto:Pixabay

Ako predlog izmena bude usvojen u skupštini profesionalni vozači moći će da postani i oni sa navršenih 18 godina. To zapravo znači da je granica za C, CE i D1 kategoriju spuštena sa 21 na 18.

Ovaj podatak mogao bi blago da ublaži problem sa nedostatkom profesionalnih vozača u Srbiji.

Dodatno, spuštena je granica i za autobuse ili ti kategorije D i DE pa će sada dozvola moći da se dobije sa 21 navršenom godinom, uz položen ispit CPC, umesto ranijih 24.

Još jedna novina, kada je u pitanju izdavanje dozvola, je i ta što više nema probnih vozačkih dozvola za one koji imaju B kategoriju, a žele da polažu za A, A1 i A2.

Ovo pravilo je ranije bilo na meti kritika i ocenjivano kao nelogično, pa je izmenama sada ispravljeno.

Oduzimanje vozila

Ipak, u predlogu Zakona na 118 strana, najviše se čita o 18 prekršaja zbog kojih vozač, ako bude kažnjen dva puta za dve godine, može da ostane i bez vozila.

„To su vožnja pod dejstvom alkohola, sa više od 1,2 promila alkohola, prekoračenje brzine van naselja, za 80 kilometara na čas, u naselju za više od 70 kilometara, zona škole za više od 60 kilometara, zona usporenog saobraćaja za više od 50 kilometara, preticanje kolone vozila, pod kolonom vozila se podrazumeva tri i više vozila, preticanje vozila koja su se zaustavila radi propuštanja pešaka i tako dalje“, rekao je Mirko Koković iz Agencije za bezbednost saobraćaja, prenosi RTS.

Olakšice i opraštanja kazni

Iako predlog Zakona obiluje pooštrenim kaznenim politikama postoje i olakšice.

Naime, ako zakon bude usvojen, policajac će moći da umesto kazne vozaču koji je načinio prekršaj izda upozorenje.

Za ovaj vid olakšice postoji i uslov a to je da taj vozač nije u prethodne dve godine evidentiran kao učinilac prekršaja iz oblasti bezbednosti saobrćaja.

O “oproštenom prekršaju, će se voditi evidencija u MUP-u, a “oproštaj” se može desiti samo jednom.

Sve ovo odnosi se samo na lakše prekršaje iz članova 333 i 334. ZOBS-a, za koje je predviđena kazna u novčanom iznosu od 3.000 ili 5.000. dinara.

Izmenama se električni trotineti prvi put definišu kao vozila

Novina je što se električni trotineti prvi put definišu kao vozila i uslovi pod kojima mogu da učestvuju u saobraćaju. 


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: