Podeli vest

Hrvatska je u drugom tromesečju zadržala poziciju zemlje EU s najvećim skokom cena stambenih ”kvadrata”, pokazali su danas podaci Eurostata.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

U evrozoni stambene nekretnine bile su u drugom tromesečju jeftinije za 1.7 posto nego u istom prošlogodišnjem periodu, a u EU za 1.1 posto, izračunali su statističari.

Cene stambenih kvadrata pale su na oba područja prvi put od početka 2014., napominje se u izveštaju Eurostata. U prvom tromesečju cene su porasle za 0.4 posto u evrozoni i za 0.8 posto u EU.

U periodu od aprila do juna, prema podacima Eurostata, najviše je poskupeo stambeni prostor u Hrvatskoj, za 13.7 posto u odnosu na isti period prošle godine, nakon 14-postotnog skoka u prvom tromesečju. Slede Bugarska i Litvanija s rastom cena nekretnina u drugom tromesečju za 10.7 odnosno za 9.4 posto.

Stambeni prostor pojeftinio je u devet zemalja, a najviše u Nemačkoj, za 9.9 posto, i Danskoj, za 7.9 posto. Eurostat nije raspolagao podacima za Grčku.

U odnosu na prethodno tromesečje cene stambenog prostora u evrozoni gotovo su stagnirale u razdoblju od aprila do juna, a u EU porasle su za 0.3 posto. Na početku godine pale su za 0.9, posto u evrozoni i za 0.7 posto u EU.
Najviše su na tromesečnom nivou poskupele stambene nekretnine u Letoniji i Bugarskoj, za 5.1 odnosno 4.3 posto. Sledi Estonija s poskupljenjem stambenih kvadrata za 3.8 posto. U grupi je i Hrvatska s rastom cena stambenih nekretnina u razdoblju od aprila do juna za 3.5 posto u odnosu na prethodno tromesečje kada su poskupele za 2.0 posto.
Blizu je i Poljska s poskupljenjem stambenih kvadrata u drugom tromesečju za 3.2 posto. Najviše su pak u odnosu na prethodno tromesečje pale cene stambenih nekretnina u Slovačkoj, za 3.9 posto. Sledi Luksemburg gde su pojeftinili za 2.7 posto, pokazuju podaci Eurostata, prenosi Hina.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: