Podeli vest

Mađarska želi da spreči Evropu da uđe u rat sa Rusijom, izjavio je danas premijer Viktor Orban na skupu “Marš mira” u Budimpešti i poručio da Mađari neće ginuti za druge.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Heinz-Peter Bader

“Pred nama je ogroman zadatak kakav nikada nismo imali. Moramo sprečiti Evropu da stupi u rat koji će je dovesti do uništenja”, poručio je Orban na skupu u Budimpešti “Marš mira” u znak podrške politici vlade Mađarske protiv širenja sukoba u Ukrajini.

On je ocenio da se danas Evropa sprema za rat, da se svakodnevno stotine milijardi evra prelivaju u Ukrajinu, postavlja se nuklearno oružje usred Evrope.

“Izgleda da nema kočnice u proratnom vozu, a mašinovođa je poludeo”, rekao je Orban i dodao da se mora povući kočnica za nuždu da bi bar oni koji to žele mogli da izađu i ostanu van rata. Orban je govorio i o tome kako je Mađarska sada jača nego ikad u poslednjih sto godina, da predstavlja mirno i snažno ostrvo usred Evrope, ali da se postavlja ključno pitanje da li će odustati od mira.

“Nećemo u rat, i nećemo ginuti za druge na stranom tlu”, poručio je Orban, prenosi Index.hu. On je dodao da se ne sme dozvoliti realizacija opasnih planova EU i NATO koji vode širenju sukoba Ukrajini i pozvao građane da na predstojećim izborima za Evropski parlament glasaju za stranke koje se zalažu za mir, a ne rat.

“Gde god rat nastupi, nema spasa, rat te obuzima, ne možeš mu izbeći, ne možeš se od njega sakriti. Jedini protivotrov za rat je mir. Ostati van rata i sačuvati Mađarsku kao ostrvo mira, to je naša misija”, poručio je Orban. (Kraj) nv/


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

SUTRA JE SPASOVDAN

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici sutra slave praznik Vaznesenja Gospodnjeg, Spasovdan, kojim se obeležava 40. dan nakon Vaskrsa kada…