Podeli vest

Mađarski premijer Viktor Orban je u sredu uveče u Briselu razgovarao sa italijanskom koleginicom Đorđom Meloni, pre nego što se sastao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

VIKTOR ORBAN
Foto: Shutterstock

Orbanovi razgovori sa italijanskim i francuskim liderima održani su u okviru priprema za današnji samit Evropske unije rekao je njegov sekretar za štampu Bertalan Havasi za MTI.


Lideri Evropske unije pokušaće danas u Briselu da ubede mađarskog premijera da se pridruži planu da se ponudi stabilno finansiranje Ukrajine, ali su spremni i da, ako u tome ne uspeju, obezbede Kijevu novac bez Mađarske.


Na sastanku Evropskog saveta lideri EU razgovaraće o srednjoročnoj reviziji dugoročnog budžeta EU za period od 2024. do 2027 godine, uključujući o podršci Ukrajini od 50 milijardi evra.


Planirano je da se pomogne u pokrivanju potreba Ukrajine za period od 2024. do 2027. godine sa 33 milijardi evra (36 milijardi dolara) u kreditima i 17 milijardi evra u grantovima.


Za korišćenje budžeta EU potrebna je saglasnost svih 27 država članica, ali Mađarska traži da joj se omogući da ulaže veto na isplate svake godine.


Današnji samit je poslednja prilika da se postigne dogovor pre odustajanja od budžeta EU kao načina za finansiranje Ukrajine i povratak na složenije, skupo i manje predvidljivo finansiranje koje je ranije korišćeno, preneo je Rojters.


Lideri EU, kako bi delimično udovoljili Orbanovim zahtevima, predložiće da se održavaju debate na godišnjem nivou o tome kako Ukrajina troši pomoć EU, ali neće dati Mađarskoj pravo da uloži veto na novac, navodi se u nacrtu predloga za današnji sastanak.
Za sada još nije poznato da li će Orban pristati na takav dogovor.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: