Podeli vest

Pred početak prikazivanja “Trougla tuge” Oslund je prisutnima održao malo pokazno predavanje zašto je bolje filmove gledati u dvorani nego na telefonu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

film
Foto: Pixabay

Sarajevo film festival (SFF) svečano je otvoren sinoć u Narodnom pozorištu prikazivanjem filma “Trougao tuge” Rubena Ostlunda, kome je uručeno počasno “Srca Sarajeva”, kao i ukrajinskom reditelju Sergeju Loznici.

Olsund je posetiocima i zvanicama rekao da mu je drago što se vratio u Sarajevo i što je ponovo deo SFF na čijem je 25. izdanju bio predsednik žirija .

Pred početak prikazivanja “Trougla tuge”, dobitnika Zlatne palme u Kanu, Oslund je prisutnima održao malo pokazno predavanje zašto je bolje filmove gledati u dvorani nego na mobilnom telefonu.

Držeći mobilni Oslund je ukazao da je gledanje filma na telefonu individualistički čin, dok festival neko priprema i nudi stvari o kojima se posle može raspravljati.

“To je ta velika razlika u posmatranju. Srećan sam što sam ponovo ovde”, naglasio je švedski sineasta, koji se pojavio u prisustvu nekoliko članova ekipe “Trougla tuge” među kojima je bio i glumac Zlatko Burić.

Ostlundu je počasno “Srce Sarajeva” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti uručeno zasebno u prostoru Ljetnjeg kina Coca Cola /Open Air, gde je takođe večeras prikazan “Trougao tuge”.

Nagrađeni Oslundov film je satira koja, kroz put manekenskog para jahtom na Karibe koji se završava broodolomom, tropski raj pretvara u košmarnu metaforu za kraj zapadne civilizacije.

Jedan od koproducenata filma je Obala Art Centar iz Sarajeva, u okviru zajedničkog projekta Obala Art Centra – Sarajevo Film Festivala i Turske državne radio-televizije (TRT) “Sarajevo grad filma za globalne ekrane” (SCF GS).

Uručujući Loznici počasnu nagradu “Srce Sarajeva” za izuzetni doprinos filmskoj umentosti, direktor SFF Jovan Marjanović je istakao da se radi o “jednom od najprovaktivnijih filmaša današnjice”.

Marjanović je između ostalog istakao da Loznica svojim temema dramatičnog odnosa prošlosti i sadašnjosti nastavlja da pomera granice naših razmišljanja stvarajući umetnost.

Loznica je istakao da mu “predivno “Srce Sarajeva” mnogo znači i “iz dubine duše” se zahvalio SFF-u na nagradi i podršci njegovo radu.

Ukrajinski sineasta je podsetio da je u nedavnoj istoriji Evrope “Sarajevo postalo simbol ljudske tragedije, otpora i dostojanstva”.

“Moja zemlja danas, Ukrajina, je takođe pod brutalnim napadom veoma brutalnog i nasilnog agresora i zato ova podrška i nagrada iz Sarajeva mi je toliko dragocena”, istakao je Loznica.

U kratkom obraćanju Marjanović se posebno zahvalio osnivaču i do prošle godine direktoru SFF-a Mirsadu Purivatri.

Crvenim tepihom su pred otvaranje prošetale brojne zvanice među kojima su bili srpski glumac Milan Marić među ostalim članovima žirija “Takmičarske selekcije – igrani film”, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i visoki predstavnik Klaus Šmit.

Na kraju ceremonije selektorka “Takmičarskog programa – igrani film” Elma Tataragić je podsetila da će se na 28. SFF-u takmičiti 51 film u selekcijama igrani, dokumentarni, kratki i studentski film.

Tataragić je podsetila da će u “Takmičarskom programu – igrani film” biti prikazani bosanskohercegovačka “Balada” rediteljke Aide Begić, “Čovek od dela” Rumuna Paula Negoeskua, “Jahač” Dominika Menceja iz Slovenije i “Šest sedmica” Noemi Veronike Sakonji iz Mađarske.

U konkurenciji za “Srce Sarajeva” za najbolji film, reditelja, glumca i glumicu su i ukrajinsko-turski film “Klondajk” Marine Er Gorbah, “Korset” Austrijanke Marije Krojcer i “Serviam – ja ću služiti” njene zemljakinje Rut Mader i hrvatsko “Sigurno mjesto” Juraja Lerotića.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: