Podeli vest

Patrijarh srpski Porfirije služio je danas, na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice, svetu arhijerejsku Liturgiju u manastiru Gornjak, drevnoj zadužbini Svetog kneza Lazara u Eparhiji braničevskoj.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

patrijarh
Foto: Shutterstock

Kako se navodi u saošstenju Srpske pravoslavne crkve, patirjarh je istakao da su svi koji su bili prisutni u manastiru koji je podigao Knez Lazar blagosloveni, jer se i u to vreme znalo da srpska zemlјa i Crkva bez molitve ne postoje.

“Međutim, često svoje probleme i iskušenja hoćemo da rešimo svojom pameću, svojim sposobnostima, svojim veštinama, ali pokazalo se bezbroj puta da to nije moguće i da je uvek neophodna i blagodat Božja. Ako nema molitve koja izvire upravo iz ove svete Liturgije, onda zapravo mi zatvaramo sebe za dejstvo blagodati Božje”, poručio je patrijarh.

On je naglasio da danas slavimo Vavedenje Presvete Bogorodice, koja je najsavršenija među lјudima. On je naglasio da poslušanje volјi Božjoj ne znači ograničavanje naše volјe i sputavanje slobode, već naprotiv, poistovećenje sa apsolutnom slobodom koja je u Bogu i koja je Bog.

“Ako smo izvan zajednice sa Bogom, onda smo ograničeni, onda nismo slobodni, onda smo robovi prolaznosti, onda smo žrtve smrti. Onog trenutka kada svoju slobodu spojimo sa slobodom Božjom, kada je poistovetimo sa slobodom Hristovom, mi razaramo najvećeg neprijatelјa, onog koji u potpunosti drži našu slobodu u ropstvu. Ako smo izvan Boga, onda postajemo robovi smrti, robovi nečastivog i robovi prolaznosti”, naglasio je patrijarh SPC.

Zato je Bogorodica, dodao je, kao simbol i izraz naše volјe i našeg opredelјe nešto što je najdraže, najmilije, najbliskije svakom čoveku, jer je to ličnost u odnosu na koju imamo najveću slobodu, zato što je Majka i jedna od nas.

“Otuda se i mi, gde god su svetinje Nјoj posvećene, obraćamo skrušeno i sa molitvom, znajući da će Ona uvek, budući da ima slobodu pred Sinom svojim i Bogom našim, i nas u toj slobodi i lјubavi uvek zastupati”, poručio je patrijarh.

On je zaključio da svako ko hoće da dobije Carstvo Nebesko treba da voli bližnjeg kao samog sebe.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: