Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da je Priština događaj u Zvečanu u nedelju iskoristila kao povod za “najogoljeniji teror na severu KiM gde Kurtijevi specijalci tokom maltretiraju srpske civile” i uputio saučešće porodicama ubijenih Srba i poginulog albanskog policajca.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

petković
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ARHIVA

“Ako su Kfor i Euleks u proteklih godinu dana bili pasivni na Kurtijev teror, bez obzira što smo gotovo svakodnevno upozoravali da se situacija može otrgnuti kontroli, sada je krajnji trenutak da preduzmu odlučne mere kako bi divljanje albanske policije bilo zaustavljeno i na severu Kosova i Metohije zavladao mir”, navodi se u saopštenju.

On je apelovao na međunarodnu zajednicu da hitno načini konkretne korake kako bi, kako je naveo, “Kurtijeva ratna i okupatorska politika bila obuzdana, a region bio pošteđen još jednog sunovrata teško stečenog mira”.

“Iz Beograda su u proteklih godinu dana u pravcu međunarodne zajednice upućivana stalna upozorenja da svakodnevno nasilje i provokacije Aljbina Kurtija prema srpskom narodu na severu Kosova i Metohije mogu dovesti do tragedije i nesagledivih posledica. To se juče nažalost i dogodilo”, naveo je Petković.

Dodao je da je Kurti uporno rušio svaku mogućnost dijaloga i normalizacije odnosa, “dok nije prolivena krv na severu KiM”.

“Sever Kosova i Metohije bio je prostor mirnog suživota, dok tamo nisu počeli da vršljaju Kurtijevi specijalci, a Kurti sprovodi svoj naum etničkog čišćenja Srba”, navodi se u Petkovićevom saopštenju.
Direktor Kancelarije za KiM je istakao da su tokom događaja u Zvečanu “Kurtijeve specijalne jedinice monstruozno priželjkivale smrt Srba i grohotom se smejale nad upucanim Srbima”.

“Zbog toga podržavamo i zahtev Srpske liste da međunarodne misije sprovedu nepristrasnu istragu o postupanju kosovskih specijalaca tokom događaja u Zvečanu”, naveo je Petković.

Naglasio je da Srbi na severu KiM prolaze nezapamćeni teror “o kome nećete čuti reč osude od strane međunarodnih predstavnika”, te da u srpske kuće ulaze specijalci Rosu i prebijaju civile, šamaraju ih i vređaju.

“Tokom dana na severu su na više sati bili privedeni vozač i tehničar srpskog saniteta u bazu Rosu na Brnjaku. Razbijeni su danas delovi kompleksa “Rajska banja”, a troje zaposlenih je proizvoljno uhapšeno. Takođe, kosovska policija je demolirala i prostorije Pošte u Banjskoj”, navodi se u saopštenju.

Petković je, u ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju, izrazio najdublje saučešće porodicama Srba koji su stradali u tragičnim događajima u selu Banjska u opštini Zvečan, kao i porodici poginulog albanskog policajca.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

preminuo

PREMINUO MUZIČAR TONI MONTANO

Velibor Miljković, poznatiji kao Toni Montano, preminuo je danas u 62. godini u Beogradu, potvrđeno je Tanjuga iz okruženja poznatog…