Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da je Beograd uvek za dijalog i da je zato danas prihvaćen poziv specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da se za dva dana nastave razgovori dve strane u Briselu, a na kojima će tema biti tekst Statuta ZSO.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

“Prihvatili smo poziv gospodina Lajčaka da se za dva dana vidimo u Briselu gde će biti nastavak razgovora Beograda i Prištine. Naša strana vrlo pripremljeno ide i sa posebnim timom eksperata gde ćemo razgovarati o tekstu statuta ZSO što je prvi konkretan korak u pravcu formiranja Zajednice Srpskih opština”, rekao je Petković na konferenciji za medije nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Lajčaka kome je prisustvovao.

On je dodao da razgovori o statutu ZSO treba da daju odgovore na koji način će se rešiti brojna važna pitanja koja se odnose na ZSO, a pre svega svega na koji način će biti rešena izvršna ovlašćenja koja Zajednica srpskih opština ima u skladu sa sporazumima koji su potpisani 2013. i 2015. godine.

“To se odnosi i na zdravstvo i školstvo i prostorno planiranje i sva druga važna pitanja. Beograd ima puno pravo da finansira sve te institucije kroz ZSO”, zaključio je Petković.

On je preneo i da je Vučić u razgovoru sa Lajčakom ukazao na sve činjenice o dnevnoj ugroženosti Srba na Kosovu i Metohiji, ali i brojnim eskalatornim potezima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

“Razgovarali smo i o Zajednici srpskih opština, to je bilo na dnevnom redu današnjeg sastanka. To je ključna i najvažnija tema pre svega za srpski narod na Kosovu i Metohiji, pored deeskalacije na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić posebno insistirao”, rekao je Petković.

On je dodao da ZSO predstavlja mehanizam očuvanja kolektivnih i individualnih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

“Nažalost, toga nema zbog toga što Aljbin Kurti ta prava gazi gotovo svakoga dana. Bilo je reči svakako i o svim drugim temama u okviru onih sporazuma koji su potpisani ili pak dogovoreni u dijalogu Beograda i Prištine. Vi dobro znate da Beograd nikada nije bežao od razgovora i dijaloga, već naprotiv, uvek smo insistirali na dijalogu kao jedinom načinu rešavanja svih problema i normalizacije odnosa Beograda i Prištine “, rekao je Petković.

Petković je rekao da je za Srbiju važno da sačuva živote i opstanak Srba na Kosovu i Metohiji.

“Zbog toga je važno da razgovaramo, pregovaramo i tražimo rešenja. Mir je taj koji je najdragoceniji. Ne smemo ni u jednom trenutku bilo kakvim potezom da ugrozimo mir i zato insistiramo na razgovorima”, istakao je Petković.

On je rekao da je Beograd konstruktivna strana, strana koja je posvećena procesu normalizacije odnosa.

“Mi smo odgovorni i u takvom pristupu ćemo biti i pre svega u periodu koji je ispred nas. Zato što je to jedini način kojim možemo da ostvarimo određene pomake i rezultate. Deeskalacija na terenu je neophodna, naročito na severu Kosova i Metohije”, naglasio je Petković.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: