Podeli vest

Današnju komemorativnu svečanost kod spomenika vojnicima Drugog pešadijskog puka prvog poziva Moravske divizije „Knez Mihajlo“ predvodio je državni sekretar u tom Ministarstvu Miodrag Kapor.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

krf
FOTO TANJUG/ MRZS/DEJAN UROSEVIC

Na ostrvu Krf, u mestima Ipsos/Dasija, Guvija i Agios Mateos danas je, polaganjem venaca, počelo obeležavanje 106. godišnjice iskrcavanja srpske vojske na jonska ostrva Krf i Vido.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitnaja saopštilo je da će centralna državna komemorativna svečanost koju će predvoditi ministarka Darija Kisić biti održana sutra na ostrvu Vido.

Današnju komemorativnu svečanost kod spomenika vojnicima Drugog pešadijskog puka prvog poziva Moravske divizije „Knez Mihajlo“ predvodio je državni sekretar u tom Ministarstvu Miodrag Kapor.

On je podsetio da se ove godine obeležava 110. godina od formiranja „Gvozdenog puka”.

Kapor je predvodio je i državnu ceremoniju na mestu iskrcavanja srpske vojske na ostrvo Krf 1916. godine, kod Spomen-ploče u Guviji, kao i komemorativnu svečanost u mestu Agios Mateos, kod spomenika vojnicima Drinske divizije.

Državni sekretar je istakao da je Drinska divizija jedna od najznačajnijih jedinica koja je uvek bila na glavnim pravcima dejstva i podnela veliki broj žrtava za slobodu Srbije.

Ministarstvo dodaje da je kod spomenika Janisu Janulisu u dvorištu seoske crkve, venac položio državni sekratar Zoran Antić, a da je u ime Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije posthumna plaketa uručena Janisovom unuku, Spirosu Janulisu.

Poštu srpskim vojnicima odale su i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici opština Centralni i Južni Krf, kao i predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, kao i grčka udruženja za negovanje tradicija i prijateljstva sa srpskim narodom, kadeti Vojne akademije i studenti Kriminalističko-policijskog univerziteta.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: