Naučnici su upozorili da se neke jedinke polarnog medveda suočavaju sa glađu zbog klimatskih promena i topljenja arktičkog morskog leda jer nisu u stanju da prilagode svoj režim ishrane životu na kopnu, preneli su danas britanski mediji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

beli medved
Foto: Pixabay

Polarni, beli medvedi najčešće se hrane prstenastim fokama koje love na ledenim pločama Severnog ledenog mora, ali kako led nestaje zbog klimatskih promena i globalnog zagrevanja veliki broj belih medveda provodi sve više vremena na obalama, hraneći se ptičijim jajima, bobicama i travom, prenosi Bi-Bi-Si.

Međutim, život belih medveda na kopnu čini da oni brzo gube telesnu masu što povećava rizik od uginuća.

Polarni medved je postao simbol sve veće pretnje koju donose klimatske promene na Arktiku, ali stvarni uticaj globalnog zagrevanja na ovu vrstu je komplikovan problem.

Iako je tokom 1980-tih godina broj belih medveda opao, uglavnom zbog neodrživog lova, uvođenjem oštrije pravne regulative i zaštite ove vrste, broj jedinki je porastao, a globalno zagrevanje smatra se i dalje najvećom pretnjom za opstanak ove vrste kojoj su zaleđena prostranstva Severnog ledenog mora ključna za opstanak.

Medvedi koriste zaleđene površine Severnog ledenog mora uglavnom u kasno proleće i rano leto kao lovište za prstenaste foke koje imaju visoku koncentraciju masti, ali zbog klimatskih promena sve je manje površina pod ledom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: