Podeli vest

U Evropi je sve veći broj slučajeva raznih polno prenosivih infekcija. Ako se ne leče, mogu dovesti do zdravstvenih komplikacija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Unsplash

Polno prenosive infekcije (SPI) brzo rastu širom Evrope. Broj obolelih od gonoreje porastao je za skoro polovinu (48 odsto), a broj slučajeva sifilisa za više od trećine (34 odsto) od 2021. godine. Studija, objavljena u časopisu Eurosurveillance, pokazala je da se broj prijavljenih slučajeva STI značajno povećao u 2022. u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu je broj slučajeva klamidije takođe povećan za 16 procenata. Potrebne su hitne hitne mere.

Takođe su povećani slučajevi limfogranuloma venereuma i kongenitalnog sifilisa (urođenog; prenosom sa majke na dete). „Brojke daju jasnu sliku koja zahteva našu hitnu pažnju i akciju“, rekla je direktorka Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) Andrea Amon na konferenciji za novinare.

Ako se ne leči, postoje posledice

Polno prenosive bolesti kao što su klamidija, gonoreja i sifilis se mogu lečiti, ali i dalje mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija ako se ne leče. To uključuje, između ostalog, inflamatornu bolest karlice ili hronični bol. Pored toga, klamidija i gonoreja mogu uzrokovati neplodnost, dok sifilis može uzrokovati neurološke i kardiovaskularne probleme.

 Testiranje i siguran seks

Istraživači preporučuju da se testirate na polno prenosive bolesti, posebno ako ste/bili sa novim ili više partnera, kako bi se bolesti rano otkrile. Ostali saveti ECDC-a uključuju bezbedniji seks sa kondomima i podsticanje otvorene komunikacije o polno prenosivim infekcijama sa seksualnim partnerima kako bi se smanjila stigma.

„Testiranje, lečenje i prevencija su u srcu svake dugoročne strategije. Moramo dati prioritet obrazovanju o seksualnom zdravlju, proširiti pristup uslugama testiranja i lečenja i boriti se protiv stigme povezane sa SPI“, rekao je Amon. Potrebne su obrazovne inicijative kako bi ljudi mogli da donose informisane odluke o svom seksualnom zdravlju. 


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

ALKARAZ prvi FINALISTA VIMBLDONA

Španski teniser Karlos Alkaraz plasirao se u finale Vimbldona, pošto je danas u polufinalu pobedio Rusa Danila Medvedeva 6:7 (1:7),…