Podeli vest

Reditelj Jagoš Marković preminuo je danas u 58. godini, rečeno je Tanjugu u Narodnom pozorištu. Jagoš Marković bio je jedan od od najistaknutijih pozorišnih reditelja u regionu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ TANJA VALIC

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića.

U Narodnom pozorištu u Beogradu, čiji je stalni reditelj bio od 2008. godine, režirao je najznačajnije naslove svetske i domaće klasike: “Učene žene”, “Hasanaginica”, “Gospođa ministarka”, “Pokondirena tikva”, “Antigona”, “Pepeljuga” i “Figarova ženidba”. U drugim teatrima u zemlji i inostranstvu režirao je više od 50 predstava, a među najznačajnijim su “Romeo i Julija”, “Kate Kapuralica”, “Dekameron dan ranije, “Lukrecija iliti Ždero”, “Skup”, “Bogojavljenska noć”, “Govornica”, “Sumnjivo lice”, “Uobraženi bolesnik”, “Tako je ako vam se tako čini”, “Porodicne priče”, “Gospoda Glembajevi”, “Jesenja sonata”, “Galeb”, “Zora na istoku”, “Naši sinovi”, “Svinjski otac”, “Hasanaginica”, “Tartif”, “Hekuba”…

Rođen je u Podgorici 1966. godine.

Maja Gojković: Markovića pamtimo po bezuslovnoj ljubavi prema pozorištu

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković uputila je saučešće povodom smrti Jagoša Markovića u kojem navodi da će lik i delo cenjenog reditelja ostati da živi u srcima pozorišnih radnika, pozorišne publike i svih koji su imali čast da ga poznaju.

“Sa velikom tugom sam primila vest o preranoj smrti Jagoša Markovića, jednog od najistaknutijih pozorišnih reditelja u našoj zemlji i regionu. Svevremenske i dugovečne predstave koje je režirao u Narodnom pozorištu osvajale su i osvajaju srca publike kako u Srbiji, tako i na međunarodnoj sceni. Ostavio je neizbrisiv trag u našem nacionalnom teatru ali i u inostranim pozorištima u kojima je režirao desetine predstava” navodi Gojković.

Gojković naglašava da ćemo “Markovića pamtiti po retkom talentu, vrhunskom profesionalizmu i besuslovnoj ljubavi prema pozorištu koju je usađivao u svaku predstavu koju je režirao” “Porodici, prijateljima, kolegama i poštovaocima Jagoša Markovića upućujem najisrenije saučešće. Neka mu je večna slava” piše Gojković.

BDP: Otišao je jedan od najvećih – Jagoš Marković

Na vest o iznenadnoj smrti pozorišnog reditelja Jagoša Markovića (1965-2023) večeras su od njega počeli da se opraštaju dirljivim porukama na društvenim mrežama brojni saradnici i poštovaoci.

“Otišao je jedan od najvećih, jedan od onih koji nas je inspirisao i budio u nama ono najbolje. Otišao je baš večeras, kada je trebalo da odigramo ‘Sumrak bogova’, predstavu koju je režirao i koja nam je obasjala put nove ere BDP-a. Zauvek naš jedan jedinstveni, neponovljivi Jagoš”, kaže se na fejbuks strani Beogradskog dramskog pozorišta.

Ambasador Evropske unije Emanuel Žiofre je napisao na svom tviteru da nas je napustio “veliki srpski pozorišni reditelj”, koji je bio “velikan teatra koji će u umetnosti ostaviti neizbrisiv trag”.

Direktor Kraljevačkog pozorišta Miodrag Dinulović je ocenio da je “otišao veliki maštar i meštar od teatra”, i da smo “imali tu čast da budemo njegovi savremenici i svedoci njegovog talenta i čudesne eruptivne energije”.

Direktor Narodnog pozorišta NIš Spasoje Ž. Milovanović je ocenio d je Marković bio “grandiozan čovek i umetnik”, sa kojim je bio “svaki tren nezaboravan”. Iz Hrvatskog narodnog kazališta Split su podsetili da je Marković bio jedan od najistaknutijih reditelja regiona, koji je snažan trag ostavio u brojnim pozorištima sa kojima je sarađivao, “pa tako i u HNK Split gde je 2014. postavio Molijerove ‘Učene žene'”.

Novinarka Mira Adanja Polak je napisla na svom fejsbuku da neće zaboraviti Markovića “i njegova oduševljenja sa kojima je živeo i radio”.

“Volela sam to naše prijateljstvo i puteve… Nedostajaće njegov uvek isti, upitni pogled posle svake premijere: ‘Kako je bilo?’ A bilo je uvek fantastično”, napisala je Adanja Polak. Novinarka Ljubica Gojgić je na svom tviteru napisala povodom preranog odlaska Markovića da je bio divan čovek “beskrajno talentovan u pozorištu, nenadmašno šarmantan van scene”.

“Mali rastom,veliku je senku pravio veliki Jagoš.Toliko veliku da se u nju sklone svi koji i vole i žive pozorište. Spavaj sa mirom, pokriven belim krilima,okružen prijateljima i junacima kojima si davao ljudska srca i u kojima smo se prepoznavali”, napisao je dramaturg Siniša Kovačević.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: