Podeli vest

Zemljotres u Maroku oštetio je 2.930 sela u planinama Visokog Atlasa sa ukupno 2,8 miliona stanovnika, rekao je danas ministar zadužen za budžet.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/Spanish Defence Ministry, via AP

U zemljotresu jačine 6,8 stepeni Rihterove skale, koji je pogodio Maroko 8. septembra poginulo je više od 2.900 ljudi, većinom u teško dostupnim planinskim područjima, preneo je Rojters. Ministar Fauzi Lekja naveo je da su najmanje 59.674 kuće oštećene, od kojih je 32 odsto potpuno srušeno.

“Vlada će domaćinstvima pogođenim zemljotresom ponuditi pomoć od 2,500 dirhama (oko 245 dolara) mesečno u toku jedne godine, pored kompenzacije od 140.000 dirhama za potpuno uništene domove i 80.000 za delimično oštećene domove”, rekao je on.

Dodao je da rekonstrukcija treba da poštuje originalni arhitektonski karakter planina Visokog Atlasa.

Najubitačniji zemljotres u Maroku od 1960. godine uništio je mnoge zaseoke sa tradicionalnim kućama od cigle od blata, kamena i grubog drveta, specifičnih za planine Atlasa.

Sveukupno, Maroko planira da potroši 120 milijardi dirhama (oko 11,7 milijardi dolara) na plan rekonstrukcije nakon zemljotresa koji uključuje nadogradnju infrastrukture u narednih pet godina, saopštila je u sredu kraljevska palata.

Regioni pogođeni zemljotresom su među najsiromašnijim u Maroku, sa mnogim udaljenim selima, kojima nedostaju odgovarajući putevi i javne usluge.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: