Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da situacija u vezi sa Kosovom i Metohijom nije laka i da je zato vrlo zabrinut.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ARHIVA

“Vrlo sam zabrinut, jer kad imate posla sa nekim ko je racionalan, ko je razuman, da ne izgovorim tu reč ko je normalan, onda uvek možete da postignete kompromis. Kad imate posla ko sve to nije, onda je teško da sagledavate budućnost na realan i objektivan način i da znate šta vam sledi. Ovako ostaje strah, jer nikad ne znate šta će nekome sutra da padne na pamet ko nije sasvim racionalan”, rekao je Vučić novinarima u Njujorku.1010

Odgovarajući na pitanje kako je protekao jučerašnji sastanak sa specijalnim izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom, Vučić je odgovorio: “Protekao je. Razgovarali smo, i tako. Ne znam tačno ni šta bih vam odgovorio, ne mogu ja da kritikujem Lajčaka, ja bih time prebacivao krivicu na nekog drugog. Pošto znam da ni on nije u lakoj poziciji, jer najlakše je svima da okrive njega, da okrive (Žozepa) Borelja ili nekog drugog, nisu ni oni krivi, nisu oni ti koji donose ključne odluke, one se donose u Berlinu, Parizu ili Vašingtonu. To je potpuno jasno”, rekao je Vučić.

Menendez je najveći albanski lobista, sada će sve polako izlaziti na videlo

Predsednik je rekao u Njujorku da je jasno da je američki senator Bob Menendez, koji je optužen za koruptivne radnje, “plaćena strana albanaca” i da će sve to sada polako izlaziti na videlo.

“Reč je o čoveku koji je najmoćniji albanski lobista i ne postoji niko ko je bio lošiji prema Srbima i ko je obavljao prljaviji posao u korist Albanaca od Boba Menendeza”, rekao je Vučić novinarima na marginama zasedanja Generalne skupštine UN.

Dodao je da je Menendez pokušavao da lobira i na Kipru i u Grčkoj za priznanje nezavisnosti tzv Kosova “jer je veoma uticajan i u Nikoziji i Atini”.

Nisam naredio podizanje borbene gotovosti, to su redovne aktivnosti vojske

Vučić kaže da nije naredio podizanje borbene gotovosti, ali da su redovne aktivnosti vojske nešto pojačane.

“Nisam naredio podizanje borbene gotovosti. To su naše redovne aktivnosti i ništa više od toga. Mi smo u jednom trenutku podigli borbenu gotovost na najviši nivo. Tada je bilo mnogo hiljada pripadnika naše vojske. To se u ovom trenutku ne dešava, ali su redovne aktivnosti nešto pojačane”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara o koloni oklopnih borbenih vozila Vojske Srbije koja je primećena na putu ka Kopnenoj zoni bezbednosti.1010

Dodao je da će, ukoliko bude dolazilo do dizanja borbene gotovosti, javnost o tome biti odmah obaveštena.

Kad se vratim u Beograd pišem odgovor na pismo opozicije

Vučić je rekao da će kada se vrati u Beograd iz Njujorka početi da piše odgovor opoziciji na pismo koje su mu uputili tražeći raspisivanje izbora i dodao da ne razume zašto neki političari moraju uvek da budu protiv svoje zemlje samo zato što nisu dobili funkciju.

“I da vidimo, kada ćemo na te izbore. Siguran sam da ću ih obradovati, pa oni su sada napravili taj savez za pobedu ili kako se zove. Oni idu da pobede i oni su veliki favoriti. Ogromnu snagu u narodu imaju. Mi nismo, nije lako upravljati zemljom u teškim situacijama i morate da se bavite važnim državnim pitanjima, a oni ne moraju ničim da se bave sem prosipanjem mržnje i tvitovanjem”, rekao je Vučić novinarima u Njujorku.

Oni jesu veliki favoriti, primetio je i dodao da će narod reći svoje. On je istakao i da ne razume zašto neki političari u Srbiji imaju potrebu da budu protiv svoje zemlje i svog naroda samo zato što nisu dobili funkciju.1010

Niko ne može da ospori činjenice u mom govoru, Srbija neće trpeti posledice

 Predsednik je izjavio u Njujujorku da bez obzira na reakcije koje je izazvao njegov govor u Ujedinjenim nacijama niko nije mogao da ospori iznete činjenice i izrazio uverenje da Srbija zbog izrečene istine ne može da ima posledice.

“Govorio sam iz srca, iz glave, istinu što je za mene najvažnije zarad istorije, a da li ću zato imati ličnu glavobolju, gotovo izvesno da, ali verujem da Srbija neće imati bilo kakvih negativnih posledica. Ne možete zbog izrečene istine da trpite takve posledice”, rekao je Vučić novinarima na merginama zasedanja Generalne skupštine UN. Dodao je da su neki bili užasnuti njegovim govorom, a drugi presrećni.1010

“Vidim da su mnogi užasnuti mojim govorom, neki su presrećni – iz Afrike, Azije, Latinske Amerike, dobijao sam čak pohvale od onih od kojih to nisam očekivao. Video sam da su neki užasnuti, pa su mi to prebacivali, pa sam razgovarao sa njima. Ali ono što niko nije mogao da ospori to su činjenice”, kazao je predsednik.

Ključne odluke se donose u Berlinu i Vašingtonu

“Razgovarao sam sa Lajčakom, nije laka situacija, ne mogu da ga kritikujem, nije ni on u lakoj poziciji, ključne odluke se donose u Berlinu i Vašingtonu,” rekao je Vučić.

Predstoji važan sastanak o učešću Srbije u zajedničkoj politici sa EK

Predsednik je rekao da će imati danas izuzetno važan sastanak sa potpredsednikom Evropske komisije Marošom Šefčovičom o učešću Srbije u zajedničkom pristupu EU u politici prema sirovinama i zaštiti životne sredine.

“Sada imamo u našoj Misiji izuzetno važan sastanak sa potpredsednikom EK Marošom Šefčovičem oko našeg učesća i pridruživanja EU oko sirovina, minerala, metala i svega drugog. Da imamo zajednički pristup”, rekao je Vučić.1010

Kazao je da će to biti veoma važno za neke buduće vlade – da se radi zajedno sa Evropljanima, od zaštite životne sredine do iskorišćavanja svega onoga što postoji u Srbiji. 


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: