Podeli vest

Dug, zdrav život počinje jednostavnim prvim korakom ka boljem zdravlju – doslovno prvim korakom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Šetnja je jedan od najlakših načina da poboljšate svoje zdravlje i produžite svoj životni vek sprečavanjem bolesti poput srčanih oboljenja, rekla je Dr. Suzanne Steinbaum, preventivna kardiologinja, autorka i partnerka kompanije Bayer Aspirin za Insajder.

“Uvek govorim, ‘Vežbanje je najbolji lek'”, rekla je Insideru.

Vaša dnevna fizička aktivnost je važan faktor za celokupno zdravlje srca, a neaktivnost može povećati rizik od srčanih oboljenja.

Sa novim istraživanjima koja sugerišu da čak i kratke šetnje donose značajne zdravstvene benefite, Steinbaum je rekla da dodavanje samo nekoliko dodatnih koraka u toku dana može doneti koristi, a možete početi polako sa nekoliko blokova odjednom.

“Raditi nešto je bolje nego ne raditi ništa”, rekla je. “Ako je šetnja početak usvajanja srčano zdravog načina života, onda su to početne faze koje će stvoriti navike koje će biti održive i trajati čitav život.”

Šetnja može pomoći da postanete zdravi i fit čak i ako ne možete da stignete u teretanu. Tipični zdravstveni saveti, uključujući one od strane CDC i Američkog udruženja za srce, preporučuju najmanje 150 minuta umerenog vežbanja nedeljno.

Dok je odlazak u teretanu odličan za vaše zdravlje, i brza šetnja se računa u ukupnom broju vežbanja tokom nedelje.

Bilo kada, bilo gde: Nema pripreme, nema zagrevanja

Velika prednost šetnje kao vežbe je ta što ne zahteva posebno zagrevanje ili pripremu, i možete je obaviti gotovo bilo gde, čak i ako ste potpuni početnik u fitnessu. Da biste razvili naviku šetnje kao početnik, ona preporučuje da počnete sa samo nekoliko minuta i postepeno povećavate trajanje.

“Što sporije počnete, manje ćete osećati frustraciju i brže ćete napredovati. Ključ je rutina i redovnost. Samo malo, ali svaki dan”, rekla je Steinbaum.

Dobar cilj je da svaki dan tokom šest nedelja šetate čak i kratko (počevši sa nekoliko stotina metara), što je dovoljno vreme da formirate naviku i motivišete se da nastavite, dodala je.

Nije potrebno hodati 10.000 koraka dnevno – čak i dodatnih 5 minuta može pomoći

Čest je netačan stav da je hodanje 10.000 koraka dnevno najbolje za vaše zdravlje, ali to je mit zasnovan na marketingu. Taj mit su stvorili oni koji su prodavali pedometre, a kasnije su taj mit preuzeli oni koji su prodavali i prodaju aplikacije za merenje koraka.

Prema istraživanjima, možete ostvariti značajne zdravstvene koristi i sa manje koraka.

Novo istraživanje je pokazalo da je 2.300 do 4.000 koraka dnevno povezano sa nižim stopama srčanih oboljenja i rane smrti, a dodavanje 500 do 1.000 koraka dnevno može dodatno smanjiti rizik.

Više nije uvek bolje. Dokazi sugerišu da mlađi ljudi mogu imati koristi od 20.000 koraka dnevno, ali između 6.000 i 10.000 koraka dnevno je idealno za osobe starije od 60 godina, rekla je Steinbaum.

Brzina vaše šetnje takođe ima značaj – “Da bi bila najefikasnija forma vežbanja, trebala bi da bude fokusirana i svesna, sa ciljem da se srčani ritam dovede u zonu umerenog intenziteta”, rekla je.

Dobar pokazatelj intenziteta je da pronađete živahan tempo koji zahteva neki napor, ali ne toliko da ostanete bez daha i ne možete da razgovarate.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: