Pristalice lidera Vagner grupe Jevegnija Prigožina, za koga se veruje da je poginuo u avionskoj nesreći u sredu, od ponoći su počeli su da polažu cveće i odaju počast ispred nekadašnjeg sedišta grupe u Sankt Peterburgu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

Improvizovana spomen-obeležja pojavila su se ispred bivšeg sedišta privatne vojne grupe u četvrtak oko ponoći, a na snimcima koji su se pojavili u javnosti vidi se kako ožalošćeni donose cveće, sveće i našivke sa Vagnerovim logom lobanje, prenosi Moskou tajms. I u sibirskom gradu Novosibirsku stanovnici su izašli da odaju počast nastradalom komandantu Vagnera, navodi novinski sajt Sota.

“Momci, trenutno nemamo reči. Hajde da podržimo Jevgenija Viktoroviča (Prigožina) i sve naše komandante. Sada nam je potrebna vaša podrška”, rekao je jedan od okupljenih pristalica, koji tvrdi da je član Vagnera. Policija u Sankt Peterburgu nije ometala skup, ali je proveravala lična dokumenta ožalošćenih i novinara, navodi Sota.

“On je čovek od reči. Uradio je mnogo ne samo tokom specijalne vojne operacije, već i u odbrani interesa Rusije u svetu, posebno u Siriji i Africi”, rekao je on.

Vagner je otvorio sedište u Sankt Peterburgu u novembru, a na to se gledalo kao na deo sve većeg javnog profila paravojne grupe i Prigožina u mesecima nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Stranica PMC Vagner centra na društvenim mrežama u julu je saopštila da se seli iz sedišta, samo nedelju dana nakon što je Prigožin izveo neuspeli državni udar protiv ruskog vojnog vrha i bio primoran da ode u susednu Belorusiju u zamenu za odbačene optužbe za pobunu.

Posmatrači i svetski lideri spekulisali su da je pretpostavljena Prigožinova smrt signal predsednika Vladimira Putina ostalim članovima vladajuće elite da neće tolerisati nelojalnost. Dopisnik vesti RBC je primetio da je cveće jutros nastavilo da pristiže u bivši Vagnerov centar, nakon što su zaposleni uklonili cveće položeno preko noći.

Ruski zvaničnici saopštili su da su Prigožin i nekoliko njegovih bliskih saradnika bili u privatnom avionu “Embraer Legacy”, koji je leteo iz Moskve za Sankt Peterburg, a koji se u sredu srušio na severozapadu Rusije. Međutim, smrt šefa Vagnera još nije zvanično potvrđena.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: