Podeli vest

Kod mladih je uočen visok nivo izloženosti drogama, a marihuana se nalazi na prvom mestu po korišćenju, pokazalo je istraživanje Specijalne bolnice za lečenje bolesti zavisnosti “Vita”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

Prema rečima direktora bolnice “Vita” Milana Vlaisavljevića, na prvom mestu se i dalje nalazi marihuana, a drugo mesto dele kokain i amfetamini, a među dominantnijim supstancama je i ekstazi.

Vlaisavljević je objasnio za Tanjug da je čak 62,8 odsto mladih potvrdilo da poznaju nekog u svom neposrednom okruzenju da koristi narkotike, da je više od 60 odsto njih potvrdilo da je ponuđeno nekom od droga, a da je 30,5 odsto njih došlo u kontakt sa psihoaktivnom supstancom, odnosno da je probalo drogu.

“Ovi rezultati u odnosu na prethodne su čak i nepovoljniji u delu direktne ponude psihoaktivnim supstancama odnosno broja onih koji su ih probali. Za desetak procenata je povećan broj onih koji su bili direktno ponuđeni, a za 3-4 odsto povećan je broj onih koji su probali drogu”, rekao je Vlaisavljević.

On je dodao da mladi i dalje imaju predrasude o drogama misleći da je moguće da ih uzimaju u kontrolisanoj meri.

Kako je rekao Vlaisavljević, istraživanje pokazuje i da 76 odsto mladih smatra da je opravdano deliti droge na lake i teške.

“Kada mlada osoba opravda da je nešto lakše i da ima utisak da može to kontrolisati, neretko kalkuliše da u nekim posebnim prilikama proba tu drogu”, rekao je on.

Istraživanje o rizičnim oblicima ponašanja mladih o zloupotrebi droga sprovedeno je u Novom Sadu na uzorku 400 mladih od 15 do 30 godina.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: