Podeli vest

Kraljica je odustala od čitanja Kraljičinog govora na svečanom otvaranju zasedanja parlamenta zbog problema sa hodanjem

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/ AP/ Arthur Edwards/Pool Photo

Britanska konzervativna vlada obećala je da će smanjiti kriminal, poboljšati zdravstvenu zaštitu i oživeti britansku ekonomiju pogođenu pandemijom izlažući planove za narednu godinu na tradicionalnoj ceremoniji otvaranja parlamenta, ali ovog je puta nije bila prisutna kraljica Elizabeta II, što se dogodilo prvi put posle šest decenija.

Kraljica je naime odustala od čitanja Kraljičinog govora na svečanom otvaranju zasedanja parlamenta zbog, kako je saopštila Bakingemska palata, problema sa hodanjem, preneo je AP.

Govor je pročitao njen sin i naslednik princ Čarls iznoseci predloge 38 zakona koje vlada planira da usvoji.

U govoru, koji je pripremila vlada, obećano je da će administracija premijera Borisa DŽonsona razvijati i jačati ekonomiju i pomoći u smanjenju troškova života za porodice.

“Prioritet vlade Njenog Veličanstva je rast i jačanje ekonomije i pomoć u smanjenju troškova života za porodice. Vlada Njenog Veličanstva će povećati mogućnosti u svim delovima zemlje i uputiti podršku ljudima da što više njih radi”, rekao je princ Čarls, čitajući tekst pred poslanicima.

On je istakao da će vlada podsticati ekonomski rast radi poboljšanja životnog standarda i finansiranja održivih ulaganja u javne usluge.

“To će biti podržano odgovornim pristupom javnim finansijama, smanjenjem duga uz reformu i smanjenjem poreza”, kazao je princ Čarls.

Britanski premijer Boris DŽonson je u pisanom uvodu naveo da su pandemija korona virusa i ruski rat u Ukrajini stvorili ogromne poremećaje u globalnoj ekonomiji, ali je upozorio i da nijedna vlada ne može da zaštititi sve od tih uticaja.

“Iako moramo da zadržimo naše javne finansije na održivim osnovama i ne možemo u potpunosti da zaštitimo ljude od posledica globalnih događaja, tamo gde možemo da pomognemo, pomoći ćemo”, istakao je DŽonson.

U pisanom uvodu u Kraljičin govor kojim je obeležen početak zasedanja parlamenta Džoson je obećao da će “Velika Britanija ostati prijatelj Ukrajine dok ona nastavlja svoju herojsku borbu protiv ruske invazije”, preneo je CNN.

“Nećemo se pokolebati i nećemo odustati sve dok Putin ne pretrpi neuspeh”, poručio je DŽonson.

Naglasio je da se Ukrajina suočila s izazovima bez presedana u novijoj istoriji i zaključio:”Mi smo predvodili put u odgovoru na Putinov brutalni napad na Ukrajinu, okupljajući svet protiv njegove agresije i uvodeći kaznene sankcije Rusiji”.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: