Podeli vest

Reka Dunav izlila se iz korita u Budimpešti, tako da je danas zabeležen najviši nivo vode u poslednjoj deceniji, pošto su jaka kiša i topljenje snega, praćeni blagim vremenom, izazvali neuobičajeno rane zimske poplave.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/Zoltan Balogh/MTI via AP


Mađarski Generalni direktorat za vodoprivredu saopštio je da je Dunav kasno sinoć dostigao 6,93 metra, što je ispod 8,91 metara zabeleženih 2013. godine kada su počele ekstremne poplave u centralnoj Evropi posle obilnih kiša krajem maja, preneo je Rojters.


Dok ovogodišnji porast Dunava nije izazvao veće štete u Budimpešti, stručnjaci su upozorili da bi klimatske promene mogle da učine rane poplave učestalijim.


Generalni direktorat za vodoprivredu je saopštio da je poslednji put nivo Dunava premašio šest metara decembra 1987. ali tada nije poplavio nasipe.
“Zabeležena je velika količina padavina u pritokama Dunava i sneg se topio zbog blagog, ali vlažnog vremena, pa je poplava došla ranije”, navodi se u saopštenju i dodaje da se ne može isključiti ponovna poplava na proleće.


Ljudi u Budimpešti šetali su uz reku na suncu, uživajući u retkom prizoru talasa koji zapljuskuju nasip ispod zgrade parlamenta, prenosi agencija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: