Podeli vest

Brza fizička aktivnost, čak i samo tokom tri minuta dnevno, može smanjiti rizik od razvoja više od 10 vrsta karcinoma, pokazalo je novo istraživanje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Hodanje

Rad objavljen u časopisu JAMA Oncology koristio je podatke prikupljene pomoću uređaja za praćenje aktivnosti za preko 22.000 ljudi.

Osobe koje su se bavile brzom fizičkom aktivnošću, kao što je trčanje za autobusom ili žurba uz stepenice, samo tri do četiri minuta dnevno, imale su oko 30% manji šansu da umru od nekoliko vrsta karcinoma, u poređenju sa osobama koje nisu žurile uopšte dok su pešačile. Ovo je bilo tačno čak i za ljude koji se nisu redovno bavili vežbanjem.

Trejsi Kren, direktorka za digitalno zdravlje i medicinu na način života za preživele od raka na Centru za sveobuhvatni rak Univerziteta Majami kaže da ovo otkriće baca novo svetlo.

“Prosečna osoba definitivno može imati koristi od ovih saznanja. Razmišljanje da uvek morate naći vreme za 30 minuta (vežbanja) možda nije tačno”, kaže Kren, koja nije bila uključena u istraživanje.

“Dodavanje malo više brze šetnje može smanjiti rizik od raka. Preporučeni standard za najbolje zdravstvene rezultate je 150 minuta umerene do energične telesne aktivnosti nedeljno”, kaže Kren, ali nije svako u mogućnosti da uklopi toliko vežbanja u svoju nedeljnu rutinu.

Male stvari poput penjanja uz stepenice i parkiranja dalje od odredišta mogu biti vrlo korisne u prevenciji raka, kaže Kren za CNBC Make It.

“Pogotovo ako ih radite sa većim intenzitetom”, primećuje ona.

“Umesto samo opuštenog hodanja, hodajte sa intenzitetom kao da će vam neko pobeći”, kaže Kren. “Dodajte malo više žara koracima, penjite se uz stepenice.”


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: