Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić poručio je danas da su svi investitori obavezni da pre dobijanja dozvole za početak radova podnesu polisu osiguranja kako bi svi ljudi koji žive u okolini gradilišta bili zaštićeni.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vesić
FOTO TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC/ARHIVA

“Jedna od najvažnijih novina koja je doneta izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji koje su stupile na snagu 4. avgusta je zaštita građana koji žive u okolini gradilišta. Svi investitori su obavezni da pre prijave radova daju polisu osiguranja kojom se obezbeđuju svi koji žive u ukolini gradilišta u slučaju nastanka štete na objektima, kako bi ona bila namirena iz polise”, rekao je

Vesić za Tanjug nakon sastanka sa predstavnicima Udreženja osiguravača Srbije.

On je kazao da su vođeni konstruktivni razgovori o uslovima koje moraju da ispune investitori kako bi dobili validnu polisu.

“Dogovorili smo da vrednost polise bude najmanje 20 odsto od investicione vrednosti iz građevinske dozvole, ne više od 10 miliona evra, kako bismo pokrili sve moguće štete koje mogu nastati na gradilištu”, naveo je on.

Istakao je da prema zakonu ministarstvo ima bavezu da u roku od 30 dana donese sva podzakonska akta, a da se jedan od tih pravilnika tiče i definisanja kako će izgledati polisa osiguranja.

“Na ovaj način smo uradili veliku stvar da zaštitimo građane. Zakon je menjan kako bi oni bili bolje zaštićeni u ovim slučajevima. Imali smo nekoliko slučajeva kada je načinjena šteta u Beogradu da su građani uspeli da dobiju na sudu investitora, ali da nisu uspeli da naplate svoja potraživanja. Mi kao država zajedno sa osiguravajućim kućama dajemo doprinos kako bi građani bili zaštićeniji”, rekao je Vesić.

On ističe da je to potpuno nova era kada je u pitanju građevinarstvo u Srbiji.

Generalni sekretar Udreženja osiguravača Srbije Duško Jovanović je istakao da će na vreme definisati buduće polise osiguranja odgovornosti investitora.

“Na bazi toga ćemo gotovo sigurno daleko više biti u koristi građana koji imaju bilo kakvih dodirnih tačaka sa budućim investitorima”, rekao je on za Tanjug.

Nada se da se u budućnosti neće ponavljati greške iz prethodnog perioda.

“Osiguravajuće kuće će preuzeti rizik. One će putem reosiguranja iz inostranstva pokrivati štetu, eventualno iz odgovornosti investitora građevinskih projekata”, istakao je Jovanović.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: