Podeli vest

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić ocenio je danas da je hrvatska vojno-policijska akcija “Oluja”, tokom koje je ubijeno i nestalo više od 1.700 Srba, a proterano više od 250.000, najveći zločin etničkog čišćenja posle Drugog svetskog rata i dodao da je važno da se neguje kultura sećanja na srpske žrtve.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Šapić je, nakon parastosa stradalima u hrvatskoj akciji “Oluja”, koji je održan u crkvi Svetog Marka u Beogradu, naveo da je važno da pamtimo ono što se dogodilo u istoriji, ali i da ne smemo da dozvolimo da se slični zločini ponove.

On je nakon polaganja venca na Spomenik srpskim žrtvama stradalim u ratovima 1991- 2000. godine na prostoru bivše Jugoslavije rekao da ne smemo da zaboravimo činjenicu da smo negde i mi pogrešili kada smo dozvolili da nam se to desi.

“Važno je da srpski narod više nikada ne dozvoli, bez obzira gde se nalazi, da niko nad njim izrši ovakav zločin i etničko čišćenje. Ko god da sutra bude na odgovornim mestima i na čelu države u ovoj zemlji mora da bude svestan da Srbija jeste matica srpskog naroda, da moramo da vodimo računa o svim Srbima gde god da se nalaze i da više nikada ne dozvolimo da nam se desi takav zločin i etničko čišćenje”, rekao je Šapić.

Akcija “Oluja” je najmasovnije i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja koje se dogodilo u ratovima na prostorima bivše SFRJ. Akcija je počela 4. avgusta 1995. godine, ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na području tadašnje Republike Srpske Krajine, odnosno Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, uprkos tome što se ta oblast nalazila pod zaštitom Ujedinjenih nacija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: