Podeli vest

REM navodi da je poslednjih dana ozbilјno ugrožena nezavisnost u radu i bezbednost članova Saveta i svih zaposlenih u REM.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

rem
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ARHIVA

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) doneo je odluku o obustavi rada zbog, kako navodi, brojnih razloga, a koji su kulminirali time što je poslednjih dana ozbilјno ugrožena nezavisnost u radu i bezbednost članova Saveta i svih zaposlenih u REM.

Navode da je REM godinama unazad izložen pritiscima dela opozicionih političkih stranaka, nezavisnih medija i dela organizacija civilnog sektora koji direktno ugrožavaju njegovu nezavisnost u radu, ali da, nakon što na Konkursu dozvolu nisu dobile televizije N1 i Nova S , pritisci mogu da se uporede sa “direktnim pozivanjem na linč cele institucije i pojedinaca u njenom sastavu”.

“Raspisivanjem konkursa za tzv. petu dozvolu, pritisci su prerasli u otvorene pretnje. Bez obzira što je Zakonom zabranjen pritisak na članove Saveta i zaposlene u službama REM u procesu odlučivanja po konkursnoj dokumentaciji pretnje postaju sve snažnije”, navodi REM u saopštenju koje je dostavljeno medjima.

Podsećaju da je na ulazu u zgradu zamenika predsednika Saveta REM danas nacrtan kukasti krst, uz akronimom REM, te da je ista nacistička simbolika nacrtana na istom mestu i pre nekoliko meseci.

“Jasno je kakvu poruku šalјu ovakvi simboli. Prividno prikrivene borbom za medijske slobode, crnim ekranima i crnim kukastim krstovima ispisanim na fasadama, ove kvazi-novinarske, kvazi-političke i kvazi-demokratske pošasti prizivaju duhove prošlosti, totalitarizma, jednoumlјa, linča i progona.

Ovakvi pritisci su u direktnoj suprotnosti s osnovnim demokratskim načelima, koja se zasnivaju na pretpostavci o tolerisanju različitih mišlјenja i nezavisnosti institucija”, navodi se u saopštenju. Savet REM apeluje na sve političke činioce kojima je bolјitak Srbije preči od ličnih interesa da stanu u odbranu nezavisnosti Regulatornog tela i da mu omoguće nesmetani rad u skladu sa zakonima Srbije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: