Podeli vest

Indonezijski parlamentarci će ovog meseca najverovatnije usvojiti novi krivični zakon po kome će seks van braka biti krivično delo sa propisanom kaznom do jedne godine zatvora, potvrdio je zamenik ministra pravde te zemlje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Iznenađenje
Foto: Canva

Zakon bi se, ako bude usvojen, primjenjivao kako na državljane Indonezije tako i na strance, prenosi Roters.

Zakonodavna reforma će zabraniti suživot dve osobe koje nisu u braku, a nisu u srodničkim odnosima.

Vređanje predsednika ili državnih institucija i izražavanje bilo kakvih stavova koji su suprotni indonezijskoj državnoj ideologiji takodje će biti kažnjivo.

Protivnici novog zakona izražavaju zabrinutost zbog toga kakvu štetu bi pravila mogla nanati imidžu Indonezije kao destinacije za odmor i ulaganja.

Desetine hiljada ljudi demonstrirale su protiv niza zakonskih odredbi, posebno protiv onih kojima se regulišu moral i slobodu govora i za koje kažu da bi ograničili građanske slobode.

Zamenik ministra pravde Indonezije Edvard Omar Šarif Hiariej, rekao je za Rojters, da se očekuje da će novi krivični zakon biti usvojen 15. decembra.

Nacrt zakona ima pordšku nekih islamskih grupa, ali protivnici ukazuju da se tim dokumentom ugrožavaju liberalne reforme donesene nakon pada autoritarnog lidera Suharta 1998. godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: