Podeli vest

Ne zna se koliko je putnika oštećeno zatvaranjem turističke agencije “Guliver” iz Kraljeva, jer turistička inspekcija kao jedina nadležna za kontrolu rada turističkih agencija ne može da uđe u prostorije agencije i dođe do njenih dokumenata, pošto je jedna od vlasnica u bolnici, izjavio je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

seničić
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ARHIVA

On je za Tanjug rekao da bi puno pomoglo da se putnici koji su uplatili aranžmane preko ove agencije, a nisu ih realizovali, kontaktiraju lokalno odeljenje turističke inspekcije u Kraljevu i daju dokumentaciju koju poseduju kako bi se utvrdilo o kom broju putnika se radi.

Prema njegovim rečima, za jedan broj putnika se zna da neće imati problem da iskoristi svoja uplaćena letovanja.

“Neke agencije koje su članice našeg udruženja su nam potvrdile da postoji deo putnika sa kojima neće biti problema i iskoristiće svoje odmore, kao što je i planirano, bez obzira da li je agencija ‘Guliver’ ispunila svoje finansijske obaveze prema tim agencijama. Naime, ova agencija, koja inače nije članica JUTA, je radila kao posrednik i mogla je jedino da prodaje aranžmane agencija koje imaju licencu, dakle organizatora putovanja”, objasnio je Seničić. Naveo je da će za ostale putnike morati da se sačeka da se dođe do kompletne dokumentacije i da će tek onda moći da im se da preporuka o tome na koji način da zaštite svoja prava.

“Veoma je bitno da svi putnici kada uplaćuju turističke aranžmane insistiraju da dobiju ugovor o putovanju gde je vrlo jasno preciziran organizator putovanja i da uz ugovor dobiju i garanciju putovanja. Sa ta dva dokumenta oni su zaštićeni i njihov novac i letovanje ne mogu doći u pitanje bez obzira da li će agencija gde su uplatili novac propasti”, naglasio je on.

Dodao je da će se za putnike “Gulivera” tek kada turistička inspekcija završi kontrolu znati da li postoje ugovori o posredničkim uslugama te agencije i velikih agencija koje su organizatori putovanja. Prema njegovim rečima to je važno, jer se onda prebacuje odgovornost na velike agencije organizatore putovanja.

“Nažalost, te informacije još nemamo i nadam se da ćemo ih imati do kraja ove ili najkasnije do početka sledeće nedelje”, istakao je Seničić. Naveo je da se o prestanku sa radom “Gulivera” nedovoljno zna.

“Po obaveštenju na izlogu znamo da je agencija prestala sa radom. Zna se i da je jedna od vlasnica u bolnici, što je navodno i razlog zatvaranja. Uspeli smo da proverimo da agencija ima dva računa u banci, od kojih je jedan u blokadi, a jedan nije, već je i dalje aktivan”, rekao je on.

Dodao je da se ne zna da li na tom računu ima novca i koliko, odnosno da li se njime mogu obeštetiti putnici.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ