Podeli vest

Sitaucija sa uhapšenim hrvatskim navijačima u Grčkoj je relativno teška, optužbe pred kojima su se našli su teške, a oni nisu ni svesni o kakvim optužbama se radi, izjavio je danas šef hrvatske Sigurnosno-bezbednosne agencije (SOA) Daniel Markić, koji je, bez zvanične najave, otputovao u Grčku zajedno sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

”Cilj nam je da rešimo situaciju sa našim državljanima koji su po grčkim zatvorima. Svaki od nas, oba ministra, premijer i ja razgovarali smo sa kolegama u Grčkoj. Cilj je, naravno da rešimo tu situaciju, i kratkoročno, da nam se državljani što pre vrate”, rekao je Markić a prenosi Index.hr. On je ocenio da je cilj da dve zemlje stvore međusobno poverenje.

”Niti smo mi fašistička država, niti je Grčka banana država. To su dve funkcionalne države, zemlje EU i NATO-a i u tom smislu moramo sarađivati. Konačni cilj je kao i uvek borba protiv nasilja, želimo da pomognemo našim državljanima”, rekao je Markić.

Istakao je da ne bi da komentariše da li je obračun između hrvatskih i grčkih navijača boi dogovoren, kako državljanima Hrvatske ne bi otežao situaciju, i dodao da je ”prilično jasno” kako navijačke grupe inače funkcionišu. Hrvatski premijer Plenović je naveo da je na grčkim vlastima odluka o tome da li će ustupiti krivični postupak protiv hrvatskih navijača Hrvatskoj.

””To zavisi od grčkih vlasti. U slučaju da grčke vlasti izraze interes za ustupanje, mi smo za to spremni”, rekao je Plenković. Ministar pravosuđa Ivan Malenica rekao je hrvatskim novinarima da je Grčka zatražila podatke iz kvrivične evidencije za svih 102 hrvatskih državljana koji su uhapšeni u Grčkoj. Na pitanje novinara zašto nema još službenih poternica za njima, Malenica je rekao da je to pitanje za grčke vlasti i njihovo ministarstvo unutrašnjih poslova. 

Nakon što je 29-godišnji Mihalis Kacuris ubijen u sukobu navijača AEK-a i Dinama uoči kvalifikacione utakmice za Ligu prvaka, 102 člana ekstremne navijačke grupe hrvatskog kluba, Bed blu bojs, uhapšena su i u zatvorima čekaju završetak istrage.

GRČKI I HRVATSKI MINISTRI PRAVDE RAZGOVARALI O ISTRAZI UBISTVA GRČKOG NAVIJAČA

Grčki ministar pravde Jorgos Floridis sastao se u Atini sa hrvatskim kolegom Ivanom Malenicom. “Njihov sastanak je protekao u srdačnom duhu”, navelo je juče grčko ministarstvo u saopštenju, prenosi agencija Amna.

Dodaje se da je Malenica preneo saučešće Floridisu zbog ubistva 29-godišnjeg grčkog navijača Mihalisa Kacurisa tokom sukoba pristalica grčkog AEK-a i hrvatskog zagrebačkog Dinama u Atini 7. avgusta.

Floridis je upoznao Malenicu sa rezultatima istrage o ubistvu, “uz poštovanje nezavisnosti grčkog pravosuđa i poverenja u njegovu presudu”, navelo je ministarstvo u saopštenju.

Kako je precizirano na sastanku je razjašnjeno da vladavina prava u Grčkoj funkcioniše kako treba na svim nivoima, sa čim se saglasio i hrvatski ministar, prenevši spremnost vlasti svoje zemlje da pomogne grčkim istražiteljima.

Malenica boravi u Atini u okviru neformalnih razgovora koje je inicirao premijer Grčke Kirijakos Micotakis sa liderima Zapadnog Balkana i EU.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: