Podeli vest

Sijarto je naglasio da je energetska bezbednost Mađarske stabilna i da se isporuke gasa vrše svakodnevno i na vreme, bez ikakvih ometanja, kao što je predviđeno ugovorom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

gas
Foto: Pixabay

Rusija je obećala da će nastaviti sa isporukama gasa Mađarskoj i da će “Gasprom” ispuniti svoje ugovorne obaveze prema Budimpešti, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Sijarto je u intervjuu za javni radio rekao da su ga izvršni direktor “Gasproma” Aleksej Miler i zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak uverili tokom telefonskog razgovora da će ta kompanija ispuniti obaveze prema Mađarskoj, koje su predviđene ugovorom.

On nije precizirao kada je obavljen telefonski razgovor, ukazuje Rojters.

Sijarto je naglasio da je energetska bezbednost Mađarske, uključujući isporuke gasa, stabilna i da se isporuke ovog energenta vrše svakodnevno i na vreme, bez ikakvih ometanja, kao što je predviđeno ugovorom.

Prema ugovoru koji je potpisan sa “Gaspromom” prošle godine, Mađarska dobija 3,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje preko Bugarske i Srbije u okviru dugoročnog ugovora sa Rusijom i još milijardu kubnih metara gasa preko gasovoda iz Austrije.

Ugovor važi 15 godina, uz mogućnost izmena kupljenih količina nakon deset godina.

Gasprom je nedavno, kao odgovor na zapadne sankcije Moskvi, obustavio isporuke gasa danskom “Orstedu” i “Šel enerdžiju” za njihov ugovor o snabdevanju Nemačke gasom.

Ruska kompanija je prekinula i isporuke gasa holandskoj kompaniji “Gas Tera”, kao i Bugarskoj, Poljskoj i Finskoj zbog odbjanja da plate za gas u ruskim rubljama.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: